Mindre kontrol med ænder trods store mørketal
Regeringen vil skære ned på kontrol med vildtforvaltning i sit finanslovforslag for 2025 – til trods for tidligere løfter om strammere kontrol med udsætning af ænder til jagt og skærpede sanktioner, der skulle stå i stedet for en udfasning af jagtformen, der har mødt kritik for omfattende mørketal.
Foto: Colourbox
Den 16. april 2024 var der debat i Folketingssalen om fremtiden for udsætning af fuglevildt. Beslutningsforslaget var stillet af Alternativet og lagde op til at forbyde jagt på udsat fuglevildt, såvel agerhøns som fasaner og ænder.
Forud for beslutningsforslaget har der været en lang proces i Vildtforvaltningsrådet, hvor selvsamme spørgsmål har været vendt og diskuteret. Det resulterede i første ombæring i en delt indstilling til daværende miljøminister Lea Wermelin, da Vildtforvaltningsrådet ikke kunne nå til enighed.
Lea Wermelin kvitterede ved at sende indstillingen retur og bede om en fælles indstilling fra rådet. Efter fornyede forhandlinger i omtrent et år blev der indsendt en ny fælles indstilling til miljøminister Magnus Heunicke, som indeholdt en tiårig aftaleperiode for fasaner og agerhøns, mens andeudsætningen skulle udfases over fem år.
Navnlig for ænderne har undersøgelser vist et omfattende mørketal, hvilket beklageligvis kun kan tilskrives, at der udsættes flere, end der registreres, på trods af klar lovgivning herom.
Dansk Skovforening har loyalt støttet den fælles forligsindstilling, selvom vi ikke har lagt skjul på, at der også var tidsler i buketten.
Dansk Skovforenings formand, Peter Arnold Busck, udtalte dengang: ”Afvigelsen er et alvorligt problem. Det kan der ikke være to meninger om. Sammen med den anden lodsejerorganisation Landbrug & Fødevarer argumenterede vi for, at andeudsætning burde fortsætte, men med strammere kontrol og registrering. Men det vandt ikke gehør. Så det er et kompromis i klassisk forstand.”
I forbindelse med behandlingen af beslutningsforslaget tilkendegav miljøminister Magnus Heunicke, at han ikke er til sinds at udfase udsætning af ænder, og at der i stedet skal kigges på skærpede kontrolforanstaltninger og sanktioner.
Dansk Skovforening er glad for, at ministeren har truffet en beslutning, der ikke straffer dem, som har orden i penalhuset. Vi kommer derfor naturligvis til at indgå konstruktivt i en eventuel videre proces for at få myndighedskontrollen til at fungere i praksis, og vi vil også arbejde for at få reduceret det uacceptable mørketal.
Samtidig skal ingen tage fejl af ministerens udmelding. Hvis ikke der kommer styr på andeudsætningen, så ophører andejagten. Derfor har alle jagtudlejere, alle jægere, Danmarks Jægerforbund og ællingeproducenter en fælles forpligtelse til at sikre dette.
Dansk Skovforening kommer til at støtte skærpet kontrol, registrering og sanktioner. Det er samme tilgang, vi har til udsætning i øvrigt, så det kommer også til at gælde ænderne. Vi vil blandt andet støtte, at myndighederne leverer et øget kontroltryk, at jagtudlejer eller jagtlejer har en personlig udsætningsansvarlig, at der skal kunne fremvises dokumentation for antal af udsatte ænder, at der sker en skærpet kontrol over for ællingeproducenterne, og at der skal være skarpe og krasse sanktioner, hvis reglerne brydes.
Derfor er det også med stor ærgrelse, at vi konstaterer, at Miljøministeriet i forbindelse med de planlagte besparelser i centraladministrationen har valgt at reducere kontrollen med vildtforvaltning som en del af finanslovforslaget for 2025.
Det ændrer ikke ved, at jagt udgør en væsentlig både kulturarv og forretning i Danmark. Det er ikke urimeligt, at myndighederne stiller krav om, at reglerne efterleves. Det bør mere end noget andet også være i jægernes og jagtens interesse.