Billigere skov? Prøv det!

9 forskere og praktikere har under navnet Kulturkommisionen vist hvordan skovbruget kan spare på kulturomkostningerne uden at sætte kvaliteten over styr. Læs lederen fra Skoven 9, 2005.

Tak – en stor og fortjent tak – til de 9 forskere og praktikere der i 5 år har huseret under navnet Kulturkommisionen.

De har stillet deres viden, fantasi og fritid til rådighed for at løse en svær, men afgørende opgave: At vise hvordan skovbruget kan spare mindst 20 % på kulturomkostningerne uden at sætte kvaliteten over styr. Besparelser på kulturerne er et af de punkter hvor skovbruget selv kan gøre noget for sin økonomi.

Skovens læsere har i løbet af årene fået 2 manifester, 1 testamente og en stribe artikler fra Kommisionen. Og det er lige hvad der var brug for: Solid forskning og erfaring gjort praksisnær med så stort held at alle skovejere selv kan bruge ideerne på deres egen ejendom.

I dette nummer af Skoven trækker Kommisionens medlemmer så de vigtigste konklusioner op. Og der er faktisk gode muligheder for at nedsætte omkostningerne for skovejere der vil prøve nye veje. Selv om der er risiko for mislykkede kulturer, ser den ud til at blive rigeligt opvejet af de mulige besparelser.

Nogle af Kulturkommisionens ideer skal udvikles videre, men allerede nu er der metoder som må være interessante i store dele af landet.

Og det er dét der skal til nu:

Skovbruget må i gang med at afprøve de nye ideer for at spare penge, men uden at sætte fremtidens produktion af kvalitetstræ over styr. Begynd med at lave små forsøg, gør nogle erfaringer og fortæl kollegerne om resultaterne.

Noget må gøres for at vende skuden i skovbruget – og her er noget som skovejere selv kan og bør gå i gang med.