Biomasse er guld værd, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser

I Danmark skal vi være glade for, at bæredygtigt produceret biomasse spiller en central rolle i vores vedvarende energiforsyning, særligt i perioder med stille og gråt vejr, som tyskerne har et særligt ord for – og som understreger behovet for skovens batteri.

Foto: Colourbox

De seneste uger har det været mere overskyet og væsentligt mere vindstille, end det plejer at være i Danmark.

Det er en dårlig kombination, når det gælder produktion af vedvarende energi fra sol og vind. Samtidig er det også en uheldig situation for de danske elforbrugere, da det presser prisen på grøn strøm op, fordi der i sådan en periode skal findes alternativer. En vejrsituation som den, vi netop har oplevet i Danmark med stille og gråt vejr, kaldes på tysk “dunkelflaute,” fortæller seniorøkonom hos Energinet, Jim Vilsson, ifølge TV2.

Men når dunkelflaute rammer, redder biomasse fra fx skove heldigvis energisektoren, så der fortsat bliver produceret vedvarende energi. Derfor skal vi være glade for, at vi har biomasse som en del af vores energimix i Danmark.

Et afgørende batteri

I takt med, at vi bevæger os fra efterår til vinter, falder temperaturerne, og forbruget af strøm og varme stiger. Men når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner, skal der andre energikilder til for at opretholde forsyningssikkerheden i Danmark. Det kan enten ske ved at importere strøm fra andre lande, øge forbruget af fossile brændsler eller ved at øge brugen af biomasse.

Og her skal vi være taknemmelige for skovens ressourcer. Biomasse fungerer nemlig som et afgørende batteri i den danske energisektor. Energien er lagret i biomassen og kan aktiveres, når behovet opstår – fx under perioder med lav produktion fra sol og vind, som det var tilfældet i uge 45.

Grafen nedenfor, der viser den samlede danske elproduktion fra 17. oktober til 17. november, illustrerer en vigtig fordel ved biomasse: dens fleksibilitet til at tilpasse sig efterspørgslen. Derfor vil bæredygtigt produceret biomasse også spille en rolle i Danmarks fremtidige energisystem – selvom forbruget vil falde i takt med udbygning af mere sol- og vindenergi.

Høje elpriser skaber incitament

Strøm fra fossile kraftværker er markant dyrere end fra vedvarende energikilder. Derfor steg elprisen under den seneste periode med ‘dunkelflaute’ til det højeste niveau siden december 2022.

Men de seneste års udbygning af vedvarende energikilder har reduceret antallet af fossile værker. Og når der lejlighedsvis er behov for dem, fører det derfor til højere elpriser, fordi de har færre driftstimer til at dække sine omkostninger.

De høje priser på fossilt produceret strøm kommer derfor også med en positiv sideeffekt: De bidrager indirekte til den grønne omstilling ved at skabe stærkere incitament til at vælge de billigere, vedvarende alternativer som biomasse, sol og vind.

Den samlede danske elproduktion i løbet af den seneste måned (17. oktober-17. november) viser, hvordan biomasse overtager større dele af energiproduktionen, når sol og vind og ikke leverer. Data og figur: Energinet