Dårlig timing: Regeringen vil svække skovuddannelse

Regeringen vil forkorte skov- og landskabsingeniøruddannelsen i ny reform. Men forløbet på Skovskolen er allerede så intensivt, at initiativet blot vil forringe kvaliteten midt i en tid, hvor der er brug for dygtige skovpraktikere. Det skriver et samlet erhverv til ministeren.

Står det til regeringen ser skov- og landskabsingeniører frem til en kortere uddannelse. Foto: Dalgas Skov- og landskabsingeniøruddannelsen skal forkortes.

Det lægger regeringen op til med et forslag, der skal reformere landets professionsbacheloruddannelser, som blandt andet indebærer forkortelse på 15 ECTS-point – svarende til et kvart undervisningsår.

Det vækker bekymring i skovbruget, skriver vi i et fælles brev med Hedeselskabet, Skovdyrkerne samt TMI Træ- og Møbelindustrien til uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Idéen bag reformforslaget er at intensivere uddannelserne, så de får flere undervisningstimer på mindre hold og med mere vejledning. Men i kraft af sin begrænsede størrelse og uddannelsesmæssige karakter indeholder skov- og landskabsingeniøruddannelsen (SLing) allerede disse elementer, skriver aktørerne i brevet.

”Vi har stor forståelse for regeringens mål om at styrke professionsbacheloruddannelserne. Men vi frygter, at den foreslåede reform blot vil føre til en kortere SLing-uddannelse uden reelle forbedringer – hvilket ikke mindst er bekymrende i lyset af trepartsaftalen, hvor vi får brug for dygtige praktikere, der kan omsætte målet om 250.000 ha ny skov,” siger direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen, der er medunderskriver på branchens fælles brev.

21 timer om ugen

Skovskolen optager hvert år 45 nye SLing-studerende i Nødebo og 35 i Auning, og undervisningen foregår derfor allerede i dag i små hold. Forløbet er også relativt intensivt med 21 timers ugentlig undervisning – bl.a. fordi der skal være plads til en længere praktikperiode.

”Der er således ikke reel mulighed for at øge timeantallet, hvis der også skal være plads til studieforberedelse,” pointerer vi i brevet.

Skov- og landskabsingeniøruddannelsen har en praksisnær tilgang med masser af vejledning – både under studiet og i samarbejde med skovbrugserhvervet, som tager stort ansvar for uddannelsens centrale praktikforløb. Derfor er der heller ikke mulighed for at intensivere denne del af uddannelsen, skiver branchen.

Den foreslåede reform vil også gøre det muligt at gennemføre professionsbacheloruddannelser på deltid. Men skovskolens praksisnære dimension kan stå i vejen for en sådan model.

”Men det er bestemt en mulighed, som vi gerne vil bidrage til at udvikle nærmere,” skriver vi.

Du kan læse mere om regeringens foreslåede reform af professionsbacheloruddannelserne her.