Ferieoverblik: Det fylder i Dansk Skovforening lige nu
Her giver vi det store overblik over de sager, der siden sommerferien præger foreningens arbejde. Det gælder ikke mindst aktuelle forhandlinger om grøn trepart og udsigten til meget mere skov. Men også afskovningsforordning, biomasse, klima og biodiversitet har vores opmærksomhed.
Foto: Colourbox
På falderebet af efterårsferien gør vi status over alt det, der optager Dansk Skovforening. Der er nemlig sket meget siden sommerferien, og derfor samler vi her centrale nyheder, der præger sekretariatets arbejde.
Dansk Skovforening mødtes med skovens nye minister
Dansk Skovforening har holdt møde med den nyudnævnte trepartsminister, Jeppe Bruus, for at aflevere input til igangværende politiske forhandlinger på Christiansborg. Vi er meget optimistiske omkring samarbejdet med den nye minister, som vi synes er kommet godt fra start.
Vi ønsker bl.a. at tilskuddet til skovrejsning skal følge en trappestigemodel for at belønne synergieffekter som fx miljø- og drikkevandsbeskyttelse. Ellers risikerer den grønne treparts skove at ramme forbi målet.
Til Dansk Skovforenings skovpolitiske konference tidligere på måneden åbnede trepartsministeren begivenhederne med en tale, hvor han betonede vigtigheden af at komme godt i gang med at rejse 250.000 ha skov som aftalt i grøn trepart. Ministeren ønsker derfor at etablere 70.000 ha ny skov indenfor de næste fem år.
Jeppe Bruus er også blevet minister for alle danske skove, som dermed er flyttet ud af Miljøministeriet.
Kommissionen vil udskyde EUDR med et år
EU-Kommissionen foreslår at udskyde implementeringen af afskovningsforordningen EUDR med et år. Det sker for at give medlemslandene mere tid til at forberede sig på de nye bestemmelser – og det er netop, hvad Dansk Skovforening og det europæiske skovejerforbund CEPF har efterspurgt. Så det er vi meget glade for, at Kommissionen har valgt at lytte til.
Arbejdet med at forberede Dansk Skovforenings medlemmer på de ny bestemmelser fylder generelt meget i sekretariatet, ligesom vi giver vores syn på sagen overfor relevante myndigheder.
Debat om biomasse fylder fortsat
Biomasse er et hedt emne, som mange medier, organisationer og debattører berører i disse dage. Dansk Skovforening er også til stede i debatten og argumenterer for ansvarlig produktion og brug af træbiomasse – senest overfor tænketanken CONCITO, der kritiserer produktionen af biomasse for at være ineffektiv arealanvendelse. Men det er at sammenligne pærer og bananer, skriver vi i et debatindlæg hos mediet Klimamonitor.
Pensionskasser må ikke bestemme over skovinvesteringer
PFA har investeret i store skovområder i USA, fordi de ser en god investeringscase i skovbrug. Men det rejser igen spørgsmål om regler for forsikrings- og pensionsselskabers mulighed for at have det, der kaldes bestemmende ejerskab af skov. Det er nemlig afgørende for at styre fremtidig udvikling af skovinvesteringer, at man som investor har hånden på rattet. Men ifølge gældende danske regler er det ikke muligt i dag, og vi mener derfor, at reglerne bør ændres.
Registrering af § 25-skov tæt på målstreg
Miljøstyrelsen har de seneste halvandet år været rundt i private danske skove for at registrere naturmæssigt særlig værdifuld skov – såkaldt § 25-skov. Vi har derfor evalueret processen blandt vores medlemmer, som efterspørger mere information og dialog.
Nedskæringer i ministerie går ud over jagt og skov
Miljøministeriet skal spare 62 årsværk som led i den sparerunde, der blev meldt ud med regeringens finanslovsforslag for 2025. Det går blandt andet ud over miljøvurderinger, og det kan få konsekvenser for den forestående store omlægning af Danmarks areal.
Sparekniven har også ramt kontrol med vildtforvaltning, trods tidligere udmeldinger om øget kontrol. Dansk Skovforening støtter øget kontrol, fordi det kan være med til at mindske betydelige mørketal for udsætning af ænder til jagtformål. Og derfor undrer det os, at regeringen nu vælger at spare på netop dette område.
Inddrag private skovejere i plan for biodiversitet
I september udsendte regeringen udkast til national handlingsplan for biodiversitet, som skal sikre, at Danmark lever op til biodiversitetsmål i Kunming-Montreal-aftalen fra 2022. Men vi mener, at planen savner fokus på private skovejeres mulige bidrag, som bliver en afgørende brik for at sikre effektiv indsats for øget biodiversitet på danske arealer.
Danske skovejere kan bidrage til Børsen
”Det er er oplagt, at vi bidrager til at genopbygge af en historisk og ikonisk bygning midt i København,” sagde direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen, i august, efter Dansk Erhverv meldte ud, at de skal bruge 560 m3 fordelt på 800-1000 fyrretræer til at genopføre Børsen, der led alvorlige skader efter branden i april.
Der bliver behov for skårede trælængder mellem 11,10 og 23 meter, oplyser Dansk Erhverv, der indenfor den nærmeste fremtid vil offentliggøre alle specifikke krav til dimensioner på det ønskede fyrretræ.
Klimarådet foreslår “ny hverdag” med mere dyrket skov
Klimarådet anbefaler markant øget areal til dyrket skov som vej til at indfri Danmarks klimamål. Det bifalder vi naturligvis i Dansk Skovforening. Rådet fremhæver dog også urørt skov som aktivt klimaredskab – selvom det er forbundet med stor lækageeffekt. Denne del af Klimarådets anbefaling kan vi derfor ikke tilslutte os, skrev vi i august.
Naturejendomme har udsigt til lavere beskatning
Midt i sommerferien var der pludselig nyt om de ændrede ejendomsvurderinger, der har fået husejere landet over til at ligge uroligt om natten.
Det gælder også ejere af naturejendomme, der i første omgang så ud til at blive beskattet markant hårdere, fordi de ville blive kategoriseret som ejerboliger. Men så kom et nyt forslag på bordet, der vil ændre reglerne for de ca. 13.000 boliger, så de i stedet bliver kategoriseret som landbrugsejendomme – hvilket vil sænke beskatningen markant.