Græsmarker hjælper fjorde – men skove kan så meget mere
Ligesom skovrejsning kan græsmarker også reducere udvaskning af kvælstof til fjorde. Det er både billigere og hurtigere, lyder det. Men skove bidrager også til andre vigtige dagsordener, og vi bør derfor fastholde mål om meget mere skov i Danmark til gavn for både mennesker, miljø, biodiversitet og klima.
Foto: Colourbox
Græsmarker kan ligesom skove reducere kvælstofudvaskning til fjorde og bør derfor få mere plads i den grønne trepart.
Sådan siger professor ved Institut for Agroøkologi – Klima og Vand på Aarhus Universitet Uffe Jørgensen til DR.
Men selvom græs er hurtigt at etablere og er billigere end skovrejsning, er det vigtigt at huske på skovenes mange funktioner og positive bidrag til samfundet.
”Foruden rent vandmiljø bidrager skove også til et højt kulstofoptag, som er et væsentligt fokus i den grønne trepart. Derudover producerer skoven også biogene materialer til den grønne omstilling, skaber levesteder for planter og dyr til gavn for biodiversiteten. Skoven giver også plads til rekreation og fysisk udfoldelse, og har derfor en positiv indvirkning på trivsel for de mennesker, der bor tæt på. Og sidst men ikke mindst pynter skov jo gevaldigt i landskabet,” siger direktør i Dansk Skovforening Anders Frandsen .
Midlertidigt supplement
Dansk Skovforening er enige i, at græs kan være en overgangsløsning til at reducere udledning af kvælstof til fjorde og indvande, fordi det er hurtigere at etablere græsmarker end nye skove. De to virkemidler kan derfor med fordel supplere hinanden, og mange steder kan græsmarker også være en god løsning.
”Men vi må fastholde, at det er en god idé at forfølge målet om en væsentlig udvidelse af det danske skovareal,” understreger Anders Frandsen.
Allerede i 2017 kunne Teknologirådet konstatere, at der dengang var planer for 140 procent af de danske arealer. Sidenhen er der kun kommet flere ønsker til anvendelse af jord – fx til energi, natur og fremstilling af biogene ressourcer.
”Skovenes multifunktionalitet er med til at løse mange af samfundets efterspørgsler på en gang, og derfor er det mange steder en god anvendelse af jorden. Vi har også foreslået, at det skal være muligt at kombinere skovdrift med vindmøller, hvilket blot vil lægge sig i rækken af de mange goder, skovarealer kan bidrage med,” siger Anders Frandsen.
Dansk Skovforening ser frem til i løbet af efteråret at spille ind i de politiske forhandlinger af den grønne trepart, hvor regeringen bl.a. anbefaler at rejse 250.000 har nye skove inden 2045.
Professor ved Institut for Agroøkologi – Klima og Vand Uffe Jørgensen har sammen med en række kolleger på Aarhus Universitet udgivet en rapport, der undersøger, hvordan græsdyrkning kan reducere kvælstofudledning fra landbruget til Limfjorden. Konklusionen i rapporten er, at det er muligt at opfylde vandmiljøkravene ved at øge produktionen af biomasse som fx græs.Rapport om græsmarker