Hugsten i danske skove slår rekord igen-igen
Staten bidrager kun med en mindre del af den samlede træhugst i skovene, der for tredje år i træk sætter rekord. Det viser ny rapport fra Danmarks Statistik, hvor nåletræ og energitræ fortsat dominerer. Mængden af træflis er steget markant – men det er der også en sandsynlig forklaring på.
Med en samlet hugst på 5,1 millioner m3 er der igen slået rekord i de danske skove.
Det skriver Danmarks Statistik, som netop har netop offentliggjort Hugststatistik 2023 med vigtige indblik i både sortimentsfordeling og årlige udsving – og som viser, at hugsten i de danske skove er på sit højeste niveau nogensinde.
Der er tale om en beskeden stigning i hugsten på 2,5 procent – men det skal ses i lyset af de foregående to år, hvor hugsten også slog rekord. Dermed er 2023 tredje år med hugstrekord i streg.
Nåletræ udgør 3,25 millioner m³ af den samlede hugst, mens løvtræ bidrager med 1,85 millioner m³. Heraf står staten for 12 procent, svarende til 0,6 millioner kubikmeter råtræ.
Stigende mængder træflis
Træ til energi udgør fortsat den største del af hugsten, og denne andel er steget igen i år – ligesom det også var tilfældet sidste år.
Herunder sorterer kategorien ”Energitræ til flis”, som dækker det resttræ, der hugges til flis ude i skovene, og som transporteres til værk som skovflis. Denne del af hugsten er steget særligt meget i 2023 og er ligesom den samlede hugst på det højeste niveau nogensinde.
Det kan der være mange forklaringer på. Men særligt en ting springer i øjnene, når man holder stigningen op imod skovenes aldersklassefordelingen i IGN’s seneste skovstatistik. Den viser nemlig, at store dele af de danske skove i dag består af arealer med 15-25 år gamle træer. Særligt løvtræsandelen i denne aldersklasse stemmer fint overens med genplantningen efter stormen i 1999 – og det der kan derfor tjene som sandsynlig forklaring på den stigende mængde produceret træflis i skovene i netop disse år. Det er dermed også forventeligt, at lige netop energitræssortimentet vil ligge på et højt niveau i kommende år.
Slutteligt kan det nævnes, at energitræ fortsat har den laveste pris blandt de forskellige anvendelser af træressourcen. Det understøtter kaskadeprincippet, hvor markedet sikrer, at træet bruges der, hvor det skaber størst værdi.
Læs i øvrigt Partnerskabet for Ansvarlig Træbiomasses biomasseanalyse, der kommer med et realistisk bud på, hvornår Danmark kan blive selvforsynende med træbiomasse.
Danmarks Statistik udarbejder hvert år en hugststatistik som en del af EU-lovgivningen, der kræver dataindsamling fra forskellige erhverv, herunder skovbrug. Statistikken omfatter alle skovejendomme på mindst 50 hektar, mens mindre ejendomme indgår via stikprøver. Årlig statistik over hugst