Hvad betyder kommende EUDR-regler for danske skovejere?

Fra årsskiftet bliver mange virksomheder omfattet af den nye afskovningsforordning, EUDR. Miljøstyrelsen har derfor sendt brev ud til alle omfattede virksomheder, herunder til skovejere – men brevet uddyber ikke, hvordan reglerne påvirker branchen. Det råder politisk konsulent i Dansk Skovforening bod på her.

Fra årskiftet træder nye regler i kraft, der blandt andet omfatter salg af råtræ. Foto: Bert Wiklund/bwfoto.dk

Verdens skove ryddes i et hastigt tempo på grund af stigende efterspørgsel på soja, palmeolie, kaffe, kakao, naturgummi, kvæg og træ.

For at begrænse EU’s indflydelse på denne afskovning, har kommissionen derfor vedtaget EUDR-forordningen, som fra årsskiftet stiller nye krav til virksomheder, der enten producerer eller forhandler disse produkter.  I forordningen skelner EU mellem operatører og forhandlere, som der stilles forskellige krav til. Danske skovejere falder i kategorien ”operatører”, da de ved hugst og salg af træ er de første, der bringer træ på markedet.

Derfor har Miljøstyrelsen sendt et brev ud med informationer om EUDR til alle omfattede virksomheder – herunder til skovejere.

Forud for udsendelsen har brevet været i høring, og her pointerede Dansk Skovforening en række uafklarede spørgsmål relateret til skovejere. Desværre har styrelsen ikke valgt at uddybe brevet yderligere, og derfor gennemgår vi her relevante  krav, fakta og vigtige datoer for skovejere i relation til EUDR.

Miljøstyrelsens brev er ikke nødvendigvis landet i alle skovejeres postkasser, da styrelsen kun sender brev til ejere med udvalgte branchekoder i CVR-registret. Skovejere, der ikke har modtaget brevet, er dog stadig omfattet af forordningens regler.

Nye krav til skovejere

EUDR afløser tømmerforordningen (EUTR), og for skovejerne betyder det, at nogle af kravene allerede er kendte.

Men den nye forordning medfører også nye, supplerende krav til dokumentation og registrering. Hvis du som skovejer ønsker at afsætte træ fra skoven, stiller forordningen i store træk følgende krav:

  • Du skal overholde al lovgivning relateret til skovdrift
  • Du skal dokumentere, at hugsten ikke har ledt til skovrydning eller skovforringelse ved at have et due-diligence-system
  • Du skal indsamle og opbevare en række data gennem det såkaldte oplysningskrav
  • Du skal afgive en due-diligenceerklæring i EU-registeret

Det er vigtigt, at man som skovejer gør sig overvejelser om, hvilke procedure man har for at kunne dokumentere, at produktet er fremstillet i overensstemmelse med den nye forordning.

Kravene til due diligence afhænger af flere forskellige elementer – herunder virksomhedens størrelse og hvilken risikovurdering, Danmark ender med at få. Sidstnævnte er endnu ikke fastlagt.

Vi opfordrer alle medlemmer til at orientere sig på Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor du kan finde en FAQ om EUDR, og hvor du kan tilmelde dig et nyhedsbrev. Den vil løbende blive opdateret efterhånden som Kommissionen kommer længere i sit arbejde.

Der er ingen formelle krav til due-diligencesystemet, men Dansk Skovforening vil snarest udarbejde en lille guide til, hvordan et due-diligence system kan se ud, og hvilke spørgsmål der skal tages stilling til, særligt ved foryngelse af bevoksninger. Det vil blive tilgængeligt på den del af vores hjemmeside, der kun er tilgængelig for foreningens medlemmer.

Vigtige datoer

Du har måske allerede fået henvendelser fra aftagere af jeres træ, som ønsker specifikke informationer – fx geolokation – på det træ, som I har solgt til dem.

En sådan henvendelse skyldes i så fald, at skæringsdatoen for, hvornår produkter ikke må have forårsaget skovrydning eller skovforringelse, var den 31. december 2020, og at træforarbejdende virksomheder, der eksporterer, skal opfylde de samme registreringskrav som skovejere.

Den næste vigtige dato er den 30. december 2024, hvor store og mellemstore virksomheder bliver omfattet af EUDR. Til årsskiftet vil I dermed med stor sandsynlighed blive mødt med krav om at levere en række informationer, når I skal afsætte jeres træ.

Fakta om EUDR

EU’s afskovningsforordningens går under betegnelsen EUDR.

Forordningens primære formål er at sikre, at følgende produkter ikke har forsaget skovrydning eller forringelse af verdens skove:

  • Soja
  • Palmeolie
  • Kaffe
  • Kakao
  • Naturgummi
  • Kvæg
  • Træ

Træ er altså et af de produkter, der er omfattet af EUDR. Det betyder, at der sættes nye krav til informationer om træets rejse igennem hele værdikæden – fra det bliver fældet i skoven til dets endelige destination som træprodukt. Skovejere befinder sig i den første del af denne værdikæde og er derfor omfattet af den nye forordning.