Klimarådets rapport om biomasse viser ikke vejen frem
Bæredygtigt forbrug og stabile energisystemer har brug for træ som råstof. Dansk skovdyrkning og biomassehåndtering er i verdensklasse. Den decentrale biomasseforsyning sikre vigtige kompetencer og øger træresouserne.
I sin årlige rapport, der denne gang handler om biomasse, hæfter Klimarådet sig ved, at Danmark har verdens højeste forbrug af træ til energi målt pr. indbygger, og at 43 % er importeret. Rådet peger på, at det er unikt i EU-sammenhæng, og at vi derfor har en ekstra forpligtigelse til at sikre os, at det træ, der bliver brændt af, er en gevinst for klimaet.
I dansk skovbrug er vi naturligvis helt enige i, at substitueringen af fossile brændsler med træ skal være bæredygtig. Samtidig kunne vi godt – i al beskedenhed – have tænkt os, at Klimarådet også havde hæftet sig ved noget andet unikt. At Danmark – et tætbefolket land med kun 14% skov – selv dækker 53% af energitræforbruget. Det sker samtidig med, at vi fortsat leverer samme mængde træ til industrien og derudover sparer vedmasse op, så kulstoflagret i skovene vokser.
Danmark er ikke bare unik i kraft af sin høje VE-andel i energisektoren. Vi er også unikke i kraft af vores skovdyrkning og biomasselogistik. Med de biomassebehov, som verden står overfor, er det et knowhow, der er værd at bemærke, og som bør danne forbillede.
Øget behov for træ i verden
Skal den udfordring løses, er en produktivitetsstigning i de forvaltede skove helt central. Det gælder både i skovbruget og ved ny skovrejsning på de store arealer rundt om i verden, hvor landbrugsproduktionen er opgivet. Begge dele kan heldigvis lade sig gøre.
Øget afsætning = øget investeringer = øget træproduktion
Ændringerne påvirker ikke biodiversiteten, drikkevandsbeskyttelsen eller skovenes rekreative værdi negativt, men resultatet er en øget produktion af specielt energitræ. Samtidigt øger investeringerne skovens kulstoflager i forhold til den skovdrift, der har været praktiseret siden 1960’erne. Langsigtet vil det også øge mængden af træ til bygninger og produkter, fordi skovbevoksningen har haft en bedre start
Klimarådet viser desværre ikke vejen
Rådet anerkender, at samfundet får brug for mere biomasse blandt andet til tung transport. Derfor er det ærgerligt, at heller ikke Klimarådet medvirker til at sætte skub i den del af den grønne omstilling, for det er jo her morgendagens udfordring ligger.
Energiforhandlinger – smid ikke biomassen ud med badevandet
Det er ikke priserne på energitræ der driver skovningen af de gamle bevoksninger. Derimod sikre afsætningen til energi rettidig pleje af de unge bevoksninger, der er ved at vokse op.