Lokale treparter har brug for skovfaglig viden

Trepartsaftalen skal blive til virkelighed gennem 23 lokale treparter rundt om i landet, hvor repræsentanter fra kommuner, landbrug og naturorganisationer sidder med om bordet. Skovfaglighed bør være en integreret del af samarbejdet, skriver vi i brev til minister.

Foto: Colourbox

Inddrag skovfaglig indsigt i kommende lokale treparter.

Sådan lyder budskabet fra Dansk Skovforening i et brev til minister for grøn trepart, Jeppe Bruus.

Det er de tidligere vandoplandsstyregrupper (VOS’er), der nu er blevet omdøbt til lokale treparter. Og dem skal der være 23 af i alt, som til sammen skal dække hele landet og sikre, at den grønne trepart bliver gennemført i praksis. Hver af de kommende lokale treparter skal foruden en såkaldt ”udtagningskonsulent” bestå af repræsentanter fra kommuner, landbrug, naturorganisationer og Naturstyrelsen, lyder det på ministeriets hjemmeside.

Frem mod 2025 skal de lokale treparter udarbejde konkrete planer for arealomlægning i overensstemmelse med de nationale mål vedtaget i den politiske aftale om grøn trepart. Det gælder ikke mindst etablering af 250.000 ha nye skove inden 2045. Derfor opfordrer vi i brevet til at tænke Dansk Skovforening ind i den nye lokale organisering.

”Vi har stor skovfaglig indsigt, og det bliver afgørende at få i spil, når vi skal til at plante en hel masse skov. Samtidig har vi medlemmer i form af private skovejere rundt i hele landet, der meget gerne indgår i dialog og bidrager med praktiske erfaringer,” siger politisk chef i Dansk Skovforening, Ida Ruge-Andersen Friis.

Svar fra ministeren

Ministeren har allerede spidset pennen og svaret på vores henvendelse:

”Det er positivt at høre om Dansk Skovforenings interesse i at bidrage til arbejdet med at rejse 250.000 ha ny skov frem mod 2045. De erfaringer og den praktiske viden, som jeres medlemmer kan bringe i spil, er vigtige i forhold til at sikre en effektiv og balanceret gennemførelse af aftalen med fokus på natur, biodiversitet og grundvandsbeskyttelse,” skriver Jeppe Bruus i et brev til Dansk Skovforening.

I en senere uddybning fra ministeriet lyder det, at det er Landbrug & Fødevarer samt Danmarks Naturfredningsforening, der – foruden kommuner og Naturstyrelsen – får lov at udpege repræsentanter til de lokale treparter. Dermed ser det ikke ud til, at der bliver plads om bordet til Dansk Skovforenings medlemmer.

Det skal dog ikke forhindre os i løbende at spille ind i processen med vores skovfaglige viden, hvor det er muligt. Dansk Skovforening ser derfor frem til fortsat god dialog om realisering af de ambitiøse mål i trepartsaftalen.

Hvor ligger de lokale treparter?

Ifølge Ministeriet for Grøn Trepart skal de lokale treparter udarbejde lokale planer for arealomlægning med deadline ultimo 2025.

Danmark er opdelt i fire vandområdedistrikter, som igen er opdelt i 23 hovedvandoplande, hvortil de lokale treparter er tilknyttet:

  1. Nordlige Kattegat, Skagerrak,
  2. Limfjorden
  3. Mariager Fjord
  4. Nissum Fjord
  5. Randers Fjord
  6. Djursland
  7. Århus Bugt
  8. Ringkøbing Fjord
  9. Horsens Fjord
  10. Vadehavet
  11. Lillebælt/Jylland
  12. Lillebælt/Fyn
  13. Odense Fjord
  14. Storebælt
  15. Det Sydfynske Øhav
  16. Kalundborg
  17. Isefjord og Roskilde Fjord
  18. Øresund
  19. Køge Bugt
  20. Smålandsfarvandet
  21. Østersøen
  22. Bornholm
  23. Vidå-Kruså