Ny EU-lov betyder slut med vildtagre

Den såkaldte afskovningsforordning er i store træk blevet udskudt, så den først træder i kraft ved udgangen af 2025. Men faktisk gælder nogle dele af den nye EU-lov allerede, og det får bl.a. stor betydning for lodsejere, der vil etablere vildtagre.

Foto: Malene Breusch Hansen

Der har været meget frem og tilbage med den nye afskovningsforordning fra EU, der også er kendt under forkortelsen EUDR. Kort før årsskiftet blev det så endeligt besluttet at udskyde indfasningen af forordningen, fordi EU endnu ikke er klar med afgørende fortolkninger og vejledninger til, hvordan den skal implementeres.

Det er dog ikke alle dele af EUDR, der først kommer til at gælder fra udgangen af 2025. Forordningens krav om, at salg af træ og træprodukter ikke må føre til skovrydning og skovforringelse gælder faktisk allerede – og endda med tilbagevirkende kraft helt tilbage fra den 31. december 2020.

Skovrydning er i EUDR defineret som omlægning af skov til landbrugsformål. Det dækker både over arealer med midlertidige afgrøder (både et- og flerårige afgrøder) og arealer med permanente enge og græsgange, der i mere end fem år i træk anvendes til græssende dyr eller til foderafgrøder.

Den definition falder vildtagre ind under, og det er et problem for lodsejere, der ønsker at etablere nye vildtagre på afdriftsarealer. Det fældede træ fra arealerne vil nemlig ikke lovligt kunne sælges efter den 30. december 2025. Det er skæringsdatoen for, hvornår træ og træprodukter i omsætning skal være i overensstemmelse med reglerne i EUDR, hvis de er fremstillet efter den 29. juni 2023, hvor EUDR blev vedtaget. Efter 30. december 2025 gælder forordningens bestemmelser for al fremstilling af træ og træprodukter.  

Ifølge skovloven er det lovligt at etablere vildtagre på fredsskovsarealer, fordi det er tilladt at have op til 10 procent lysåbne arealer, men det er underordnet fremadrettet, da EUDR har forrang for dansk lovgivning.

Begrænsningerne som følge af den nye forordning kan dermed udfordre skovejeres mulighed for at øge jagtværdien af ejendommen gennem etablering af nye vildtagre eller mindske vildtskader på bevoksninger gennem strategisk placering af nye vildtagre.

”Det er en enormt ærgerlig begrænsning for de mange danske skovejere, der har jagt som en væsentlig del af forretningen. Desværre er der ikke gode udsigter til at få lavet reglerne om, da der er tale om EU-lovgivning,” siger politisk konsulent i Dansk Skovforening Frederik Falk-Sørensen.

”Og det er meget vigtigt at være opmærksom på reglerne, da brud på dem vil føre til sanktioner. Sanktionsmulighederne er først og fremmest påbud om lovliggørelse og i sidste ende, at det træ, der er kommet ulovligt på markedet fra de omlagte arealer, skal fjernes fra markedet igen, efter det er solgt,” tilføjer han.

Dansk Skovforening arbejder på en FAQ for skovejere, som kan vejlede til, hvordan skovejere overholder bestemmelserne i EUDR. Alle medlemmer vil få besked, så snart den er tilgængelig på foreningens hjemmeside.