Ny EU-lov endeligt udskudt
Nu ligger det helt fast: Den såkaldte afskovningsforordning fra EU træder ikke i kraft ved årsskiftet som oprindeligt planlagt, men bliver udskudt et år. Desværre blev de ændringsforslag, der kunne lette den administrative byrde for skovejerne, ikke vedtaget.
I efteråret præsenterede EU-Kommissionen et forslag om at udskyde den nye afskovningsforordning, også kendt som EUDR. Og efter såkaldte triologforhandlinger med Rådet og Parlamentet er det nu endeligt besluttet at udskyde den nye EU-lov et år. Det betyder, at den i stedet træder i kraft for store virksomheder den 30. december 2025 og for mikro- og små virksomheder den 30. juni 2026.
Udskydelsen er nødvendig, fordi EU ikke i tide har formået at skabe klarhed om, hvordan implementeringen af EUDR skal gennemføres. Derfor er det en vigtig sejr for hele skovens værdikæde, at der nu bliver den nødvendige tid til at forberede sig på de mange nye krav, som forordningen stiller til virksomheder og primærproducenter, fx om supplerende krav til registrering og dokumentation af, at hugsten ikke har ledt til skovrydning eller skovforringelse.
Sammen med udskydelsen kommer også en hensigtserklæring fra Kommissionen bl.a. om at forbedre sin EUDR-vejledning og om at tage forordningen op til revisionen inden 2028. Kommissionen vil desuden sikre, at informationssystemet og landerisikovurderingen er klar mindst 6 måneder før implementeringsdatoen.
Ingen ændringer vedtaget
Selvom udskydelsen er en god nyhed, er resultatet af trilogforhandlingerne ikke en ubetinget succes for danske skovejere.
Dansk Skovforening har sammen med vores europæiske søsterorganisationer arbejdet hårdt for, at forordningens krav til skovejere blev forsimplet – vel at mærke uden at udvande forordningens egentlig formål om at bekæmpe skovrydning og skovforringelse. Der er ingen tvivl om, at EUDR er en vigtig lov for verdens skove, men for dansk skovbrug vil forordningen kun betyde ekstra, unødigt papirnusseri, fordi forordningen er skabt til at løse et problem, der ikke eksisterer her til lands.
I begyndelsen af november lagde den borgerlige EPP-gruppe i EU-Parlamentet da også en række ændringsforslag til forordningen på bordet, som netop havde til formål at forenkle forordningens dokumentationskrav til europæiske skovejere, og ændringsforslagene blev siden stemt igennem Parlamentet i midten af november.
Ændringerne indbefattede introduktionen af en ny ”no-risk”-kategori, som lande falder under, hvis de bl.a. har haft et stigende skovareal siden 1990. Ideen var, at træ fra lande i kategorien stadig skulle være omfattet af bestemmelserne om skovrydning og skovforringelse, men at skovejere ville slippe for de digitale dokumentationskrav.
Det viste sig imidlertid, at en sådan ændring risikerede at karambolere med principper hos World Trade Organization, og før en juridisk vurdering kunne være på plads, ville vi skrive 2025, og forordningen ville være trådt i kraft.
Dansk Skovforening vurderede derfor sammen med andre europæiske skovejerorganisationer, at det ville være mere farbart at arbejde for at forpligte Kommissionen juridisk til at finde en varig model for at fritage europæiske skovejere for forordningens bureaukratiske dokumentationskrav i løbet af 2025.
Det forsøgte Parlamentets ledende forhandler, det tyske parlamentsmedlem Christine Schneider (EPP), at forhandle hjem under trilogmødet, men Rådet var afvisende. EPP-gruppen havde desuden tilkendegivet inden trilogforhandlingerne, at de ikke ville spille hasard med udskydelsen af EUDR, og derfor endte forhandlingerne i sidste ende uden de store overraskelser – og ikke mindst uden ændringer, der kunne forhindre spild af tid, som ellers kunne være brugt på at drive aktivt skovbrug.
Skovejere vil blive godt klædt på
Nu mangler kun en række formelle afstemninger, før udskydelsen officielt er vedtaget. Det sker, når Parlamentet og Rådet stemmer hhv. den 15. og 17. december.
I Dansk Skovforening vil vi bruge den ekstra tid, som udskydelsen giver, til at få præciseret tolkningen af forordningens paragraffer i samarbejde med danske myndigheder, interessenter og hele træets værdikæde.
I Dansk Skovforening er vi allerede godt i gang med at forberede vores medlemmer til implementeringen af EUDR, og på tirsdag d. 10. december holder vi det tredje i rækken af skovkredsmøder med fokus på, hvad EUDR betyder for danske skovejeres daglige drift. Samtidig er vi på vej med en udførlig guide, der skal hjælpe vores medlemmer med at leve op til forordningens bestemmelser – mere om det senere.