Nye krav til skovejere både lempet og udskudt

EU-Parlamentet har nu vedtaget at udskyde den såkaldte afskovningsforordning 12 måneder. Samtidig stemmer de for en ændring, som fjerner administrative byrder fra danske skovejere. Nu mangler forhandlinger mellem EU’s tre centrale institutioner – og de skal falde på plads inden årsskiftet, hvis udskydelsen skal blive til virkelighed.

Foto: Colourbox

Ved årsskiftet skulle EU’s nye afskovningsforordning – også kendt som EUDR – været trådt i kraft som afløser for forgængeren tømmerforordningen.  

EUDR indeholder en række nye krav, som bl.a. skovejere i kraft af deres rolle som primærproducenter af råtræ skal efterleve. Det gælder fx supplerende krav til registrering og dokumentation af, at hugsten ikke har ledt til skovrydning eller skovforringelse. 

Men EU har været længe om at skabe klarhed om, hvordan implementeringen af EUDR skal gennemføres, og derfor har Dansk Skovforening sammen med den europæiske skovejerorganisation, CEPF, opfordret til at udskyde implementeringen.  

Og første tegn på, at missionen kunne lykkes, kom, da EU-Kommissionen tidligere på efteråret præsenterede et forslag om udskydelse af EUDR. Siden da har EU-Parlamentets afstemning om samme sag været ventet med spænding.  

Den fandt sted i går den 14. november, og her stemte et ret bredt flertal på 371 for udskydelsen, mens 240 stemte imod.  

Men ikke nok med at EUDR nu er et vigtigt skridt tættere på at blive udskudt med 12 måneder, så har Parlamentet samtidig – dog med et noget mindre flertal – også stemt for en række ændringsforslag til forordningen, som lægger op til at fritage skovejere for flere af de administrative krav, der længe har skabt frustration i branchen. 

Dette sker gennem introduktionen af en ny ”no-risk”-kategori, som lande, der bl.a. har haft et stigende skovareal siden 1990, falder under. Ideen er, at træ fra lande, som falder ind under kategorien, stadig vil stadig være omfattet af bestemmelserne omkring skovrydning og skovforringelse, men som skovejer ser man bl.a. ud til at slippe for de digitale dokumentationskrav, som forordningen oprindeligt lagde op til.  

Og det er en klar sejr for skovejerne set med Dansk Skovforenings øjne. Vi støtter naturligvis forordningens hovedformål, som er at mindske global afskovning, men vi har hele tiden haft svært ved at se, hvad forordningen bidrager med til dansk skovbrug, udover administrative byrder for skovejere.  

Derfor ser vi heller ikke de vedtagne ændringsforslag som en udvanding af forordningen, men snarere en præcisering, som flytter fokus og ressourcer derhen, hvor de reelle afskovningsproblemer er. 

Ændringsforslagene skal nu i trilogforhandling, hvor Parlamentet skal forhandle med Kommissionen og Rådet. 

Rådet har tidligere tilkendegivet, at de støtter udskydelsen på 12 måneder, men hvorvidt, der kan nås til enighed om den foreslåede ”no-risk”-kategori, er endnu uvist.  

Hvis der ikke indgås en aftale inden årsskiftet, vil alligevel EUDR træde i kraft pr. 30. december 2024.