Opfordring til EU: Gør også trækrav mere enkle

EU-Kommissionen har netop præsenteret en lovpakke, der over en bred kam skal gøre det nemmere for virksomheder at leve op til bæredygtighedskrav – men pakken har udeladt de kommende EUDR-regler, der bliver en stor byrde for især mindre virksomheder.

Foto: Colourbox

Det er blevet for bøvlet for virksomheder at leve op til EU’s regler for bæredygtighedsrapportering, mener Danmarks erhvervsminister, Morten Bødskov. Derfor vil han gøre det til en prioritet under Danmarks kommende EU-formandskab senere i år at forenkle, reducere og ensarte de krav til rapportering, som virksomhederne i EU bliver mødt med. 

Udmeldingen fra ministeren kommer i forlængelse af, at EU-Kommissionen har arbejdet på et forslag til en lovpakke, som er blevet præsenteret i denne uge. Den såkaldte omnibuspakke tager netop fat på flere forordninger og direktiver med det formål at forenkle og tilbagerulle en række bæredygtighedskrav til virksomheder. Det skal lette rapporteringsbyrden for de europæiske virksomheder – og mindre virksomheder bliver faktisk helt undtaget fra en række krav. 

Omnibuspakken dækker regler i taksonomiforordningen, direktivet for due diligence og bæredygtighedsdirektivet CSRD – men den inkluderer ikke den nye afskovningsforordning EUDR, der bliver en betydelig rapporteringsbyrde for virksomheder – og i særdeleshed for mindre virksomheder – når den træder i kraft ved årsskiftet, herunder vil den ramme skovejerne. 

Dansk Skovforening har sammen med vores europæiske søsterorganisationer tidligere påpeget, at det vil være muligt at forenkle kravene til rapportering, uden at det går ud over forordningens formål med at forhindre skovrydning og –forringelse, fordi forordningen er skabt til at løse et problem, der ikke eksisterer her til lands. Derfor er det også oplagt at inkludere EUDR i de tilføjelser til omnibuspakken, der efter planen vil komme i løbet af foråret.  

“I Dansk Skovforening så vi gerne, at EUDR blev inkluderet i arbejdet med byrdereduktion af EU’s grønne lovgivning. At bekæmpe skovrydning og skovforringelse er et ædelt formål, som vi støtter op om, men implementeringsfasen har vist, at små primærproducenter rammes disproportionalt af forordningens rapporteringskrav,” siger Frederik Falk-Sørensen, som er politisk konsulent i Dansk Skovforening.  

“Kun ved at lempe de administrative byrder for danske og europæiske skovejere kan vi sikre indfrielse af lovens formål uden samtidig at hæmme skovejeres konkurrenceevne,” siger han.  

Og Dansk Skovforening er ikke den eneste aktør inden for den danske træbranche, der understreger nødvendigheden af at forenkle rapporteringskravene i EUDR. Træ- og Møbelindustrien – TMI – har også meldt ud, at organisationen ønsker, at EUDR bliver inkluderet i omnibuspakken. 

EU-Kommissionen har allerede forpligtet sig til at forsimple EUDR gennem opdatering af de vejledende dokumenter, men rapporteringskravene kan kun mindskes tilstrækkeligt ved at ændre selve lovteksten – hvilket svarer til den øvelse, som omnibuspakken netop har foretaget med andre forordninger og direktiver.