”Oplagt, at vi bidrager til genopførelse af ikonisk og historisk bygning”

Efter branden på Børsen står Dansk Erhverv overfor en vigtig opgave, når det historiske byggeri skal genopbygges. Her bliver træ i store dimensioner fra dyrkede skove en vigtig brik – men det er ikke første gang, danske skovejere har mulighed for at bidrage til at vedligeholde dansk kulturarv.

Tagkonstruktionen i Børsen skal genopbygges med fyrretræ i store dimensioner. Foto: Colourbox

Der skal bruges træ i meget store dimensioner, når Børsen skal genopbygges.

Mere konkret er Dansk Erhverv på udkig efter 800-1000 fyrretræer med en stammelængde på 22 meter – svarende til en samlet højde på 30-45 meter.

Det skriver TV2.

Dansk Skovforening er i dialog med Dansk Erhverv om mulighederne for at bidrage til at fremskaffe denne del af materialelisten til opførelsen af det ikoniske byggeri.

”Der skal jo noget dyrket skov til for at levere byggematerialer af den kvalitet, der bliver efterspurgt her. Det kan vores medlemmer levere – og vi vil meget gerne bistå Dansk Erhverv med at fremskaffe så mange af de ønskede træer, som muligt. Skoven er jo i sig selv en forankret del af den danske kulturarv og vores nationale sangskat, og det er da kun oplagt, at vi også bliver en del af genopførelsen af en historisk og ikonisk bygning midt i København”, siger direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen.

Fyrretræer fra Gotland

Ifølge dendrologiske undersøgelser foretaget af Moesgaard Museum var Børsen bygget af fyrretræ fra den svenske ø Gotland, der ligger midt i Østersøen.

Dansk Erhverv ønsker derfor også at genopbygge Børsen i træ fra denne region. Ikke nødvendigvis fra Gotland, men fra lande som Sverige, Danmark og Tyskland, der grænser op til Øresund.

Og det haster med at få fremskaffet det nødvendige træ. Ifølge Dansk Erhverv skal træerne nemlig fældes i løbet af januar 2025. Ellers må operationen vente til næste år.

Yderligere dimensionskrav og specifikationer til det efterlyste fyrretræ bliver offentliggjort indenfor den nærmeste fremtid, oplyser Dansk Erhverv.

Dyrket skov bidrager til kulturarv

Det er dog ikke første gang, danske skovejere har mulighed for at bidrage til vedligeholdelse af den danske kulturarv.

I 2020 blev Kongehallen i Sagnlandet Lejre genopbygget med egetræ fra dyrkede skove i Danmark. Dengang kørte projektmagerne rundt til flere forskellige sjællandske skove for at finde de rette egekævler til formålet. Og måske et lignende scenarie kan blive til virkelighed rundt om i landet, når Børsen skal genopbygges med fyrretræ fra Østersøregionen.