Panel anbefaler træproduktion som vej til styrket bioøkonomi
Dansk Skovforening er del af Det Nationale Bioøkonomipanel, som netop har lanceret 18 anbefalinger til regeringen om udvikling i den biobaserede sektor. To af disse anbefalinger har afsæt i skovbrugets produktion af træ, som panelet anbefaler at fastholde for at sikre nok biogent kulstof til grøn omstilling.
Foto: Colourbox
Skovrejsning bør gennemføres, så der kommer en reel produktion af gavntræ og biomasse.
Sådan lyder en af 18 anbefalinger i en rapport, som Det Nationale Bioøkonomipanel har afleveret til regeringen.
Dansk Skovforening er del af bioøkonomipanelet, og derfor har vi også været med til at udforme anbefalingerne, der sigter mod at fremme grøn omstilling i den biobaserede sektor, som tirsdag blev præsenteret for grøn trepartsminister, Jeppe Bruus.
Anbefalingerne har til formål at skabe økonomisk bæredygtig udvikling gennem klog udnyttelse af bioressourcer fra bl.a. skove.
Panelet retter i rapporten blikket mod koncepterne ”avanceret bioraffinering” og ”kaskadeudnyttelse”.
Avanceret bioraffinering handler om at bruge teknologi til at udvinde flere forskellige værdifulde produkter fra samme bioressource, mens kaskadeudnyttelse betyder udnyttelse af biomasse i flere trin, skriver Ministeriet for Grøn Trepart, som har modtaget panelets rapport på vegne af regeringen.
For skovbruget indebærer kaskadeprincippet, at råtræ først og fremmest anvendes som gavntræ, der herefter kan genbruges og genanvendes i forskellige former – og som til slut kan bruges til bioenergi. Det fortalte lektor i Trævidenskab Emil Engelund Thybring mere om ved Dansk Skovforenings skovpolitiske konference tidligere på måneden.
Træproduktion afgørende for bioøkonomi
I bioøkonomipanelets anbefalinger har Dansk Skovforening bidraget med input til, hvordan skove kan spille en større rolle i et bioøkonomisk samfund, og vores input har fået sit eget kapitel som anbefaling nr. 11: ”Potentialet fra skov og skovbrug”.
Skove er afgørende for at optage CO₂ og levere de nødvendige materialer til den grønne omstilling, og med Aftale om et grønt Danmark sigter regeringen mod at rejse 250.000 hektar ny skov, herunder 150.000 ha produktionsskov, fremhæver det Det Nationale Bioøkonomipanel.
”Dertil noterer panelet sig, at en væsentlig forudsætning for bedst mulig kaskadeudnyttelse og mulighed for bioraffinering er, at skovrejsningen gennemføres, så der kommer en reel produktion af gavntræ og en hensigtsmæssig volumen i den biomasse, der naturligt følger som restprodukt,” lyder det i panelets anbefalinger til Jeppe Bruus og regeringen.
En anbefaling, som Dansk Skovforening håber, at skovens nye minister vil fastholde.
”Hvis vi i Danmark vil understøtte udvikling af nye anvendelser af træ, som kan fremme den bioøkonomiske udvikling, så bliver vi nødt til også at have en produktionsorienteret tilgang i vores skove,” siger direktør i Dansk Skovforening Anders Frandsen, der repræsenterer foreningen i Det Nationale Bioøkonomipanel.
Panelets anbefalinger lægger også vægt på behov for at rejse skove på større sammenhængende arealer, fordi det tilgodeser flest mulige samfundsmæssige hensyn som grundvandssikring, reduceret kvælstofudledning og biodiversitet i produktionsskov.
Byggematerialer og CO2-lagring
Anbefaling nr. 11 står dog ikke alene i panelets rapport, når det gælder skovbrugets bidrag til omstilling af den biobaserede sektor. Også ”Byggematerialer og CO2-lagring” har fået et selvstændigt kapitel som anbefaling nr. 12.
”Hvis biomasse omsættes til langtidsholdbare byggematerialer og bidrager til at lagre CO2 over mange års levetid, nyttiggøres biomassen i højere grad end med Biomass Energy with Carbon Capture and Storage (BECCS),” skriver panelet.
Dermed understreges kaskadeprincippet om at anvende træressourcen bedst muligt – og først udnytte i energiproduktion til slut – CO2-fangst eller ej. Det er et sundt princip, som Dansk Skovforening bakker op om.
Panelet understreger også, at kulstoffangst gennem fotosyntese foreløbigt er et langt billigere og bedre alternativ end teknologiske metoder som Direct Air Capture (DAC) og Direct Ocean Capture (DOC).
Samlet set er Dansk Skovforening meget positive over Det Nationale Bioøkonomipanels anbefalinger, der fremhæver skovbrugets centrale rolle for grøn omstilling og indfrielse af Danmarks klimamål.
Det Nationale Bioøkonomipanel Det Nationale Bioøkonomipanel rådgiver regeringen om, hvordan bioøkonomien kan udvikles i Danmark. Panelet arbejder for at styrke den grønne omstilling, skabe arbejdspladser og forbedre miljøet og udarbejder konkrete og praksisnære anbefalinger med fokus på erhvervsliv og eksportmuligheder. Dansk Skovforening er repræsenteret i bioøkonomipanelet ved direktør Anders Frandsen. Panelet består af: