Årelang ventetid på sag om skovloven

Dansk virksomhed venter mere end et år på at få færdigbehandlet en sag vedrørende skovloven. Det har fået venstrepolitiker til at spørge ministeren, om ventetiden er rimelig. Det er ikke første gang, danske skovejere må væbne sig med tålmodighed i den slags sager.

Foto: Colourbox

Opdateret 23. august 2024 kl. 8.55 efter kommentar fra Miljøstyrelsen.

”Tålmodighed er visdommens ledsager,” sagde den romerske teolog Augustin.

Men ventetiden kan også blive for lang. Det synes i hvert fald Dansk Boligstål, der skal vente mere end et år på at få en skovlovssag færdigbehandlet.

Det fremgår af et spørgsmål til miljøminister Magnus Heunicke, som Preben Bang Henriksen (V) har stillet i Miljø- og Fødevareudvalget. Her står der, at virksomhedens skovlovssag begyndte tilbage i 2023, da Dansk Boligstål sendte en ansøgning om lov at til at ophæve fredsskovspligten på et areal for at kunne udvide sin erhvervsgrund. Men af spørgsmålet fremgår det, at Miljøstyrelsen oplyser, at den først kan give svar i sagen i januar 2025.

Derfor spørger Preben Bang Henriksen: ”om ministeren finder, at sagsbehandlingstiden er rimelig ift. opgavens kompleksitet for Miljøstyrelsen og konsekvensen for ansøger?”

Det er dog ikke Miljøstyrelsens sagsbehandlingstid, der er årelang, skriver styrelsen til Dansk Skovforening:

“For så vidt angår den konkrete sag, hvor der er angivet en svarfrist til januar 2025, er der tale om svartid hos Miljø- og Fødevareklagenævnet. Det er således ikke sagsbehandlingstid eller svarfrist ved Miljøstyrelsen. Advokatfirmaet Hjulmand Kaptain har den 4. januar 2024 på vegne af ejendomsselskab klaget over Miljøstyrelsens afslag på ansøgning om delvis ophævelse af fredskovspligt til brug for virksomhedsudvidelse. Nævnenes Hus har den 5. marts 2024 orienteret om en forventet sagsbehandlingstid til udgangen af januar 2025,” oplyser Miljøstyrelsen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet er imidlertid ikke ene om lange svartider. Også i Magnus Heunickes administration i Miljøministeriet er de så længe om at svare på Preben Bang Henriksens spørgsmål, at de ikke har nået det indenfor tidsfristen. De forventer at svare i slutningen af august.

Dansk Skovforening er dog ikke i tvivl om, hvordan svaret burde lyde:

”Det siger sig selv, at lange sagsbehandlingstider ikke fremmer skovrejsning eller anden forvaltning af skoven. Så det er noget, vi følger tæt og løbende drøfter med myndighederne”, understreger direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen.

Når der søges om ophævelse af fredskovspligt på et areal, bliver ansøger som hovedregel også pålagt at finde et erstatningsareal, der kan pålægges fredskovspligt.

Ikke et nyt problem

Det er ikke første gang, at skovejere må vente længe på svar fra myndigheder i skovlovssager, der kan handle om alt fra pålægning af fredsskovspligt til dispensation til skovgræsning.

I 2021 var det især jyske skovejere, der måtte udvise stor tålmodighed, da ventetiderne hos Miljøstyrelsen på skovlovssager dengang strakte sig op til et år. Baggrunden var, at Miljøstyrelsen i flere år havde oplevet en væsentlig stigning i antallet af ansøgninger efter skovloven. I 2016 modtog styrelsen ca. 600 sager, men i 2020 var tallet steget til 1733 nye ansøgninger. Udviklingen skyldtes bl.a. mange infrastrukturprojekter, der involverede skov. Men også skovejernes stigende ønsker om fx anlæg af friluftsfaciliteter gav anledning til flere ansøgninger.

Derfor indså Miljøstyrelsen, at den var nødt til at ansætte mere personale til skovlovsadministrationen – særligt i Jylland, hvor de fleste ansøgninger blev modtaget. Det blev effektueret i løbet af 2022, hvorefter sagsbehandlingstiden er blevet nedbragt, og ifølge Miljøstyrelsen er der i dag ikke udfordringer med sagsbehandlingstiden i styrelsen:

“Der er et mål om, at sagsbehandlingstiden fra en ansøgning efter skovloven er modtaget, til der er truffet og sendt en afgørelse, for hovedparten af sagerne højst er 8 uger. Dette er et mål, der gælder for skovlovssager i hele landet,” oplyser Miljøstyrelsen og henviser til sin hjemmeside for mere information om ansøgninger efter skovloven.