Se billederne: Privat skov leverer første træer til Børsen
De første fyrretræer til genopbygning af Børsen er nu fældet i privat, dansk skov. Med en alder på 139 år lever Dansk Erhvervs nyindkøbte stammer op til strenge krav for bygningstømmer til det historiske byggeri. Savværket fortæller her mere om specifikke krav til de efterlyste træer.

De første træer til genopbygning af Børsen er fundet i privat dansk skov. Foto: Marcus Stoltze/Dansk Erhverv
De første 16 træer til genopførelse af Børsen er fundet og fældet i privat dansk skov.

Alle egnede træer er inden fældning blevet synet og udvalgt af Bondeskovgaard Savværk, der skal levere til Børsen. Foto: Marcus Stoltze/Dansk Erhverv

Foto: Marcus Stoltze/Dansk Erhverv
Træerne skal skæres ud til 11,75 meter lange bjælker på 25 x 27,5 cm og skal bære Børssalen på bygningens første sal. Det kræver derfor nogle meget store træer at lave dette produkt, og samtidig skal træet være stærkt nok til at holde Børssalens gulv med en såkaldt bøjebrudsstyrke svarende til klasse C24.
Derfor havde Dansk Erhverv faktisk ikke regnet med at finde de rette træer inden for landets grænser.
”Men når skovejere, der har haft træer til at stå i mere end 100 år, melder sig på banen, opstår der muligheder, vi ikke havde regnet med,” siger Lars Daugaard Jepsen, der er Dansk Erhvervs programleder for genopførelse af Børsen.
Direktør i Dansk Skovforening Anders Frandsen er stolt på skovbrugets vegne.
”Private skove leverer hver dag gavnlige og klimavenlige produkter, som fremmer grøn omstilling – og i dette tilfælde bidrager til dansk kulturarv. Det er et godt eksempel på, hvad aktivt skovbrug bidrager med til samfundet,” siger han.
De første 16 fyrretræer til genopbygningen af Børsen blev fældet i Harreskov Plantage syd for Herning og stammer fra oprindelig hedetilplantning i 1884.

Direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen fik lov at løfte fældejernet, da det første fyrretræ faldt i Harreskov Plantage syd for Herning. Foto: Marcus Stoltze/Dansk Erhverv

Tætvoksede årringe vidner om langsom vækst i den hedeskov, hvor de første fyrretræer blev plantet i 1884. Foto: Marcus Stoltze/Dansk Erhverv
Krav til efterlyste fyrretræer
Når Dansk Erhverv leder efter fyrretræer i netop Danmark, skyldes det, at bygningstømmeret til Børsen ifølge Slots- og Kulturstyrelsens skal findes inden for Christian V.’s rige i 1600-tallet – det vil sige fra Gotland, Danmark eller Sydsverige. Og at det skal være arten skovfyr.
Derfor kører Per Bundgaard rundt i denne geografi for at finde egnede træer. Han er skovfoged med ansvar for indkøb af råtræ hos Bondeskovgaard Savværk, der skal levere tømmeret til genopførelse af Børsen:
”Jeg syner alle træer første gang inden fældning, men det er ikke nogen nem opgave at finde de rette fyrretræer, der både skal have en meget fin kvalitet og være store nok. Så vi er meget åbne for henvendelser fra skovejere, der kunne have de rette træer stående.”
De efterspurgte fyrretræer skal opfylde følgende krav, uddyber Per Bundgaard til Dansk Skovforening:
- Træart: Skovfyr
- Diameter i brysthøjde: ca. 55 cm
- Stammelængde: 11,75 m (+ overmål på 0,5 – 1 m)
- Topdiameter: ca. 37-38 cm
- Stammer pr. leverandør: Mindst 16
- Helt rette og fejlfri uden betydende knaster.
- Bevoksningens forventede minimumsalder: 100 år

Skovfyrbevoksningen i Harreskov Plantage stammer ifølge skovkortet fra 1884. Foto: Marcus Stoltze/Dansk Erhverv

DR, Bondeskovgaard Savværk, en lokal skofoged og repræsentanter fra Dansk Erhverv var til stede, da det allerførste træ til Børsen blev fældet. Foto: Marcus Stoltze/Dansk Erhverv
Senere udvider Bondeskovgaard Savværk søgningen til fyrretræer i flere størrelser, som skal indgå andre steder i Børsens genopførelse.
”Til efteråret får vi brug for flere forskellige længder og dimensioner af skovfyr,” oplyser Per Bundgaard.
Dansk Erhverv regner med at få brug for i alt 886 skovfyr i forskellige størrelser til at genopføre Børsen.
Tak til Dansk Erhverv for udlån af billeder.