Skov- og Naturstyrelsen afblæser egern-alarm

Vi oplyste i går, onsdag d. 24. marts, at en borger fra Fredericia gennem længere tid har observeret et gråt egern i sin have. Skov- og Naturstyrelsen har nu undersøgt sagen og konkluderer at der ikke er tale om det amerikanske gråt egern, men det er et individ af vort hjemmehørende egern der kan optræde i forskellige farvevarianter fra rødbrun til sortbrun. Især i Østjylland og på Fyn har der i mange år levet en del egern med en grålig pels.

Skov- og Naturstyrelsen fik i går tilsendt et foto af det pågældende egern og fandt umiddelbart at det måtte være et gråt egern. En skovfoged besøgte her til morgen den pågældende borgers bopæl og tog en lang række billeder af dyret. Det fremgår af de nye fotos, at egernet har hårduske på ørene, og det har samme størrelse som et almindeligt rødt egern. Det amerikanske grå egern har ikke hårduske, og det er typisk en del større end det røde egern. På den baggrund kan styrelsen afblæse alarmen – heldigvis.

De grå egern stammer fra USA og findes vildtlevende i Storbritannien, Irland og Italien. Det må betegnes som en invasiv art på linje med f.eks. dræbersnegle, mink, bjørneklo og mårhunde.

Det grå egern kan give alvorlige skader på træer ved at gnave i barken, så grene eller hele kronen af træet brækker af. Det kan gå løs på dyrkede afgrøder, frugtplantager, haveplanter mv. Det kan gå ind på lofter hvor det skader stråtag, og det kan gnave i elkabler og derved forårsage brand. Desuden vil det grå egern vil med tiden udkonkurrere det røde egern.

Efter medierne i går begyndte at omtale sagen har Skov- og Naturstyrelsen modtaget yderligere henvendelser om grå egern. De undersøges nu. Læs fx Jyllandspostens artikel “Det grå egern var en and”

BEMÆRK: Det er forbudt at importere grå egern til Danmark.