Skovbranche: “Umuligt at nå tidsfrist for nye krav til biomasse”

Nye EU-krav til biomasse træder i kraft lige om lidt. Men flistræet er allerede fældet i skovene, og derfor er tidsfristen helt urealistisk for erhvervet at leve op til. Det skriver vi sammen med centrale brancheaktører til Energistyrelsen i en høringsrunde for implementering af EU's direktiv for vedvarende energi, hvor vi samtidig opfordrer til at fjerne unødvendige krav.

Foto: Joakim Bisgaard Jensen

Under en måned er alt for kort tid til, at skovbranchen kan implementere opdaterede bæredygtighedskrav til træbiomasse.

Det påpeger Dansk Skovforening sammen med Skovdyrkerne, Dalgas og Danske Maskinstationer og Entreprenører i et fælles høringssvar til Energistyrelsen.

Styrelsen er ved at implementere EU’s direktiv for vedvarende energi, som Kommissionen netop har revideret i sin tredje udgave (VE III). Men tidsplanen for implementering af VE III-direktivet er fuldstændig urealistisk. Ifølge direktivet skal branchen implementere de opdaterede krav fra den 21. maj, selvom de tilhørende danske bekendtgørelser først vil blive offentliggjort i starten af samme måned.

Enogtyve dage er i sig selv en ekstremt kort frist til at ændre praksis, men i skovbranchen skaber den særlige udfordringer. Produktionen af træflis til biomasse sker lang tid før dens anvendelse på varmeværkerne.

En stor del af den danske træflis produceres nemlig om vinteren, hvorefter den tørrer hen over sommeren og først leveres den efterfølgende vinter. Derfor er en stor del af den flis, der skal leveres mellem 21. maj 2025 og 30. juni 2026, allerede fældet – og produceret efter de nuværende krav (VE II).

Vi foreslår derfor, at kravene først træder i kraft den 1. juli 2026, så branchen får en realistisk mulighed for at leve op til de opdaterede bæredygtighedskrav i EU’s reviderede energidirektiv. Alternativt skal der laves en overgangsperiode, hvor kravene er mere lempelige, for at branchen kan omstille sig.

Overimplementerer direktiv

VE II indeholdt ingen krav om det såkaldte kaskadeprincip, der sikrer en trinvist bæredygtig anvendelse af træressourcen – kort sagt, at træ udnyttes bedst muligt og først bruges til energi, når der ikke er bedre alternativer.

Vi mener dog, at markedet i Danmark selv regulerer dette, og at der derfor ikke er behov for regulering her. Det vil kun føre til en unødig dokumentationsbyrde, som ikke får nogen yderligere effekt.

Energistyrelsen har endda valgt at stramme formuleringerne i sin bekendtgørelse, som dermed vil kunne tolkes anderledes i Danmark sammenlignet med de andre europæiske lande. Det er problematisk, da det kan gøre det vanskeligt for internationale certificeringsorganer at etablere ensartede retningslinjer på tværs af EU.

Skovbranchen mener derfor, at Energistyrelsen bør implementere de nye krav til kaskadeprincip i tråd med EU’s reviderede direktiv. Samtidig foreslår vi at indføre nationale risikovurderinger som dokumentation for, at kaskadeprincippet overholdes – da dette vil lette dokumentationsbyrden markant.

Åbner for gråt marked

I sin implementering af VE III vil Energistyrelsen undtage virksomheder fra danske særkrav til bæredygtighed, hvis de anvender biomasse til eget energiforbrug uden at sælge varme.

Blandt de danske særkrav er fx krav om, at træer uden for skove skal omfattes af de samme bæredygtighedskrav som træer indenfor skovgærdet. Dette krav blev indført i forbindelse med implementeringen af VE II, men nu lægger Energistyrelsen op til at fjerne det i den nye implementering for at forenkle reglerne for disse virksomheder.

Men det er en dårlig ide. For det skaber risiko for et ’gråt marked’ for biomasse, hvor flis, der ikke lever op til de samme bæredygtighedsstandarder, stadig kan finde vej til markedet gennem de virksomheder, som undtages fra særkravene. Det er branchen ikke tjent med.

Brug for vejledning

Mange definitioner i Energistyrelsens nye bekendtgørelser er uklare, hvilket vil gøre det vanskeligt for biomasseproducenter at efterleve reglerne.

Derfor bør styrelsen hurtigst muligt opdatere sine vejledninger for at sikre klarhed om de opdaterede krav i VE III. Skovbranchen stiller sig gerne til rådighed med input til vejledningsteksterne, så de bliver så præcise og anvendelige som muligt.

Læs hele skovbranchens høringssvar her.