Stor søgning til amputeret biodiversitetsordning

På trods af flere forringelser i årets ordning for tilskud til biodiversitetsprojekter i private skove har ordningen modtaget rekordstor søgning – det ændrer dog ikke på, at mulighederne for at fremme biodiversiteten er blevet mindre, fordi essentielle virkemidler er fjernet fra ordningen.

Foto: Colourbox

”Landbrugsstyrelsen har modtaget overvældende mange ansøgninger fra lodsejere og kommuner, der ønsker tilskud til at forbedre og beskytte biodiversiteten i de danske skove.”

Sådan skrev Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, efter årets ansøgninger under tilskudsordningen for privat biodiversitetsskov var gjort op af Landbrugsstyrelsen, der administrerer ordningen.

Den er en del af den danske CAP-plan og har til formål støtte projekter, som fremmer og bevarer biodiversiteten i skovene samt sikrer og fremmer stabile levesteder for de arter, som er tilknyttet skovene. Ordningen kan søges af både private lodsejere og kommuner.

Der kan gives tilskud til to virkemidler: Ekstensiv skovdrift af tilsagnsarealet i 20 år og bevaring af træer på skovarealet til naturligt henfald, fordi mange arter af insekter og svampe er direkte eller indirekte knyttet til det døde træ, herunder flere af landets sjældne arter.

Førhen var det imidlertid muligt at søge tilskud til otte forskellige projekttyper med biodiversitetsformål, herunder blandt andet afgræsning og naturlig hydrologi, men de er ligesom flere andre virkemidler fjernet fra ordningen, der altså i årets udgave kun tæller to virkemidler. Samtidig er de to tiltag blevet sammenkoblet, så der søges samlet til ekstensiv skovdrift og med et krav til efterladelse af 12 træer pr. ha til naturligt henfald og død.

Ændringen er ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri sket, fordi ordningen tidligere kun er blevet søgt i et meget begrænset omfang, og derfor besluttede Landbrugsstyrelsen at revidere den og skabe en simplere ordning. Og missionen ser ifølge ministeriet ud til at være lykkedes: Ordningen er massivt overansøgt med ansøgninger for 56 mio. kr., mens der kun er ca. 30 mio. kr. i puljen.

Forsimplingen af ordningen stemmer dog ikke overens med det generelle ønske om at fremme biodiversiteten i skovene, har Dansk Skovforening tidligere påpeg   et over for ministeriet i et høringssvar inden åbningen af årets ansøgningsrunde.

Græsning og mere naturlig hydrologi er nemlig nogle af de tiltag, som biodiversitetsforskere peger på, der kan styrke biodiversiteten i den dyrkede skov, og dermed er flere af de essentielle virkemidler til at øge biodiversiteten i dyrket skov ikke længere med i ordningen for tilskud til privat biodiversitetsskov. 

Så mens det er glædeligt, at der nu kommer afløb for midlerne og dermed et rygstød til biodiversiteten, er det ærgerligt, at der er færre virkemidler i spil, der kunne have haft stor betydning for fremme af biodiversiteten.

Landbrugsstyrelsen imødekommer den fulde søgning i ordningens 2024-runde ved at fremrykke midler – ordningen har nemlig en samlet pulje på 125 mio. kr. fordelt over perioden 2024-2027.