Svar til TV2-program: Biomasse spiller uundværlig rolle i energiforsyningen
Ny dokumentar rejser kritik af Danmarks brug af træbiomasse til energi. Men faktum er, at biomasse er en fornybar energikilde, som har hjulpet til at frigøre os fra fossile brændsler. Og der vil fortsat være brug for biomasse til energi i en årrække som supplement til sol- og vindenergi, hvis vi skal undgå at bruge kul, olie og gas.
Onsdag aften sendte TV2 dokumentaren ”brændende bedrag”, som handler om Danmarks forbrug af træbiomasse i energisektoren. Her fremsættes kritik af, at biomasse bliver betragtet som CO2-neutral i energisystemet:
“Vi behøver ikke at tælle CO2 med, når vi brænder træ af, selvom CO2 vælter ud af skorstenene på kraftværkerne. Vi har bare valgt politisk at lukke øjnene for det CO2, der kommer ud, når vi bruger træ,” lyder det bl.a. i programmet.
Men det er i bedste fald kun en halv historie og i værste fald ukorrekt. Den CO2, som afbrænding af biomasse udleder, bliver ganske vist ikke bogført i energisektoren i klimaregnskabet, men i stedet talt som udledning i det land, biomassen stammer fra, når træet høstes – præcis som når vi i Danmark forbruger elektronik, biler og tøj, der er produceret uden for landets grænser. Dermed bliver biomasseforbruget bogført efter reglerne og tæller med i klimaregnskabet.
Politisk har man bestemt ikke lukket øjnene for brug af træbiomasse i energiforsyningen – man er tværtimod gået med meget åbne øjne ind i at satse på biomasse. Og dét med god grund. For biomasse har været helt afgørende for at kunne begynde udfasning af fossile brændsler som kul, olie og gas fra energiforsyningen.
Mængden af biomasse i energisektoren skyldes bl.a. en politisk aftale fra 2012, som netop havde til formål at udskifte kul med biomasse, og omstillingen af energisystemet har været en succes: Energistyrelsens årlige Energistatistik viser, at forbruget af kul og gas til varmeproduktion er faldet med henholdsvis 74 og 70 procent siden 2012. I dag står træbiomasse for lidt over 50 procent af det vedvarende energiforbrug i Danmark. Det eneste alternativ i dag er fortsat at bruge fx kul og gas.
Og det er en dårlig idé, for biomasse har den helt store fordel i forhold til fossile brændsler, at den indgår i et kredsløb, hvor CO2’en bliver optaget igen, når nye træer plantes, og skovene vokser. På den måde er det en fornybar energikilde, som er nødvendig i kampen for et fossilfrit samfund.
Derfor har bæredygtigt produceret biomasse også en essentiel rolle at spille i energiforsyningen fremover, når Danmark skal gøre sig helt fri af fossile brændsler og samtidig fortsat sikre en stabil energiforsyning. Her kan biomasse nemlig supplere energikilder som sol og vind og sikre forsyningen, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser.
Danmarks totale forbrug af biomasse
En anden kritik af brugen af biomasse i energisektoren lyder i TV2-programmet, at Danmark forbruger for meget, nærmere bestemt fire gange mere end det globale bæredygtige gennemsnit pr. indbygger.
Derfor har vi i Dansk Skovforening sammen med Skovdyrkerne, Dalgas og Danske Maskinstationer og Entreprenører i regi af Partnerskabet for Ansvarlig Træbiomasse, PfAT, netop udgivet en ny analyse, som undersøger, hvornår Danmark kan blive selvforsynende med træbiomasse til energiformål.
Analysen viser, at forbruget af træbiomasse til energi automatisk vil falde betydeligt de kommende år i takt med, at andre vedvarende energikilder udbygges. Samtidig vil skovarealet vokse, og på den måde kan Danmark ifølge analysen blive selvforsynende med træbiomasse til energi inden år 2040 – og måske allerede om en håndfuld år.
I Dansk Skovforening mener vi, at vi altid skal bruge træbiomassen dér, hvor den gør mest gavn og giver bedst mulig kaskadeudnyttelse. Det har indtil nu været i energisektoren som middel til at fortrænge fossile brændsler.
Men i takt med, at fremtidens bioøkonomi vokser frem, vil der være andre anvendelsesmuligheder for skovens restprodukter og større konkurrence om træbiomasse – og der er det vigtigt, at vi udarbejder en strategi for brugen af det biogene kulstof i Danmark, så træbiomassen fortsat anvendes i de sektorer, hvor den gør mest gavn.