Vi søger skovkyndige kandidater til lokale, indflydelsesrige vandråd
Skovrejsning skal bl.a. dæmme op for kvælstofudvaskning, og derfor bliver vandoplandsgrupper afgørende for at forankre trepartsaftalen lokalt. Dansk Skovforening søger lokale kandidater med forstand på skove, som kan stå klar, hvis behovet opstår.
Rejsning af 250.000 ha ny skov i Danmark skal ske med lokal forankring.
Sådan lyder det i Aftale om et Grønt Danmark – også kendt som trepartsaftalen – der blandt andet har til formål at beskytte vandmiljø og indfri EU’s vandrammedirektiv.
Mange af de nye skove skal derfor plantes omkring fjorde, søer og andre dele af vandoplande, hvor der er behov for at reducere udledning af kvælstof. De nuværende 23 lokale vandoplandsstyregrupper (VOS) spiller derfor en vigtig rolle i omlægning af de danske arealer, fremgår det af trepartsaftalen, som har fokus på lokal forankring af indsatsen:
”Parterne er enige om, at en ny lokal organisering er en central motor for en styrket arealbaseret omlægning.”
Kommunerne får ansvaret for den lokale organisering af VOS’erne, lyder det i aftalen:
”Kommunernes opgave forankres i en lokal vandoplandsstyregruppe. Der tages udgangspunkt i de eksisterende 23 vandoplandsstyregrupper, der i dag består af repræsentanter fra kommunerne i hovedvandoplandet.”
Den nye organisering af vandoplandsstyregrupperne skal fremme lokal planlægning og implementering af arealomlægning – herunder skovrejsning – i de enkelte hovedvandoplande, fremgår det af trepartsaftalen.
Søger potentielle kandidater
Dermed ser vandoplandsstyregrupperne ud til at få stor betydning for, hvor og hvordan Danmarks nye skove skal rejses.
Dansk Skovforening ønsker derfor, at viden om skove bliver repræsenteret bedst muligt i VOS’erne.
”Med den afgørende indflydelse, som vandoplandsstyregrupperne ser ud til at få, er det vigtigt, at der også sidder nogle med omkring bordet, der har forstand på skovrejsning og skovforvaltning,” siger direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen.
Hvorvidt de nuværende vandoplandsgrupper bliver ændret eller udvidet i nærmeste fremtid er endnu uvist.
”Men vi vil gerne stå klar med skovkyndige kandidater, såfremt en sådan mulighed åbner,” forklarer Anders Frandsen.
Dansk Skovforening vil derfor gerne have et overblik over, hvem der kunne være interesserede i at bidrage med skovfaglig indsigt i de 23 lokalt forankrede vandoplandsstyregrupper.
Ønsker du at bidrage til arbejdet i VOS’erne, kan du udfylde nedenstående formular:
BIDRAG MED SKOVFAGLIG VIDEN I VANDOPLANDSGRUPPER
Vi kontakter jer for at følge op på jeres interesse, hvis eller når der er udsigt til ændringer i de indflydelsesrige vandoplandsstyregrupper.
Den primære opgave for de 23 lokalt forankrede vandoplandsstyregrupper (VOS) er at udforme oplandsplaner, som identificerer potentielle projektområder, der kan reducere udledningen af næringsstoffer til vandmiljøer. Det kan fx ske gennem skovrejsning eller ved at udtage lavbundsjorde af drift. På baggrund af disse planer prioriterer VOS’erne, hvilke projekter der skal gennemgå dybdegående undersøgelser og efterfølgende realiseres. Fire distrikter og 23 vandoplande Danmark er opdelt i fire vandområdedistrikter, som igen er opdelt i 23 hovedvandoplande, hvortil de lokale VOS’er er tilknyttet:Hvad laver vandoplandsstyregrupper?