Biodiversitet på sløjfede marker: Har rødkløver og blodkløver samme effekt?

Når landbrugsjord tages ud af drift, kan det fx være med formål om at fremme biodiversiteten på arealet. Men ifølge ny rapport fra DCA er det ikke helt ligegyldigt, hvilke urter lodsejeren sår ud på markerne, når der ikke længere skal være hvede på dem.

Foto: Colourbox

Hvid okseøje, knoldet mjødurt og gul fladbælg.

Det er navnene på nogle af de urter, lodsejere med fordel kan så på marker, der tages permanent ud af drift. I hvert fald hvis formålet er at skabe stor biodiversitet på arealet.

Det fremgår af en rapport med en liste over anbefalede arter, som DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug netop har afleveret til Landbrugsstyrelsen.

Styrelsen har efterspurgt listen i forbindelse med ordningen permanent ekstensivering, som giver tilskud til at tage egnede arealer ud af drift til gavn for klima, biodiversitet eller kvælstoftal.

Rødkløver eller blodkløver?

DCA’s nye anbefalinger skal bidrage til, at det er de rigtige arter, der bliver sået ud på arealer, hvor formålet fremover er at skabe størst mulig biodiversitet.

Ifølge DCA, er det nemlig ikke alle såkaldte ”insekt-venlige” blomster, der er hjemmehørende og dermed optimale for biodiversiteten. For selvom importerede arter kan bidrage med nektar til bier og sommerfugle, er de ikke nødvendigvis optimale for de mange andre forskellige insekter, som også bidrager til en sund og forskelligartet natur, lyder det.

Fx har forskere fra Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet ifølge DCA sammenlignet antallet af planteædende insekter på den hjemmehørende art rødkløver og den introducerede art blodkløver. Og forskellen må siges at være temmelig slående. Rødkløver tiltrækker således mere end 50 forskellige insekter, mens den ellers så populære blodkløver kun tiltrækker ca. 5 arter af insekter.

Myndighedsrådgivning

DCA er en del af Aarhus Universitet og har udarbejdet rapporten som led i ”Rammeaftale om forskningsbaseret myndighedsrådgivning” mellem Miljøministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Aarhus Universitet.

Eksemplet bekræfter ifølge forskerne det generelle billede: at hjemmehørende planter tiltrækker langt flere såkaldt herbivore insekter, end de introducerede planter formår.

5 siders liste med urter

For at få et overblik over egnede urtearter til forskellige jordtyper, har Landbrugsstyrelsen derfor bedt DCA’s forskere om hjælp til, hvilke arter den bør anbefale lodsejere at så på de arealer, der tages permanent ud af drift med henblik på fremme af biodiversitet. Resultatet er en 5,5 sider lang liste med navne på forskellige urter, der ifølge forskerne egner sig til at så ud på henholdsvis, tør, fugtig, våd og varieret jordbund.

Ordningen permanent ekstensivering har været i høring, hvor Dansk Skovforening bl.a. afgav høringssvar. Landbrugsstyrelsen har i denne uge offentliggjort den endelige ordning.

Se alle artikler fra Magasinet Skoven