Danske droner skal bekæmpe stigende antal europæiske natur- og skovbrande

Naturbrande i Europa er blevet hyppigere og mere intense i takt med klimaforandringerne. Danske virksomheder vil udvikle droner med kunstig intelligens, som skal hjælpe brandmændene med at nedkæmpe flammerne.

Foto: Pixabay

Omkring 3,5 millioner ha skov og natur i Europa er ifølge Teknologisk Institut gået op i flammer i løbet af de seneste seks år, og netop nu er årets første europæiske skovbrand i Spanien i gang i nærheden af Valencia, hvor 4000 ha skov er blevet ødelagt.

Derfor går den danske virksomhed Robotto nu sammen med Teknologisk Institut og det spanske dronefirma FuVeX i samarbejdet FIREDRAGON for at udvide den dronebaserede løsning til brandmænd, som Robotto har arbejdet på siden 2019. Det skriver Teknologisk Institut.

Målet er at udvikle en langtrækkende drone, der kan overvåge små, aktive glødesteder og aktive flammer i stor skala og samtidig levere kort over brandene i realtid til beredskabet. Dronerne skal kunne overvåge brande døgnet rundt og skabe overblik over mennesker og placering af udstyr.

Dyre brande

Naturbrande er uundgåelige, men brandene bliver varmere, hyppigere og sværere at kontrollere på grund af stigende temperaturer og tørke. Ifølge Teknologisk Institut blev der i 2021 på verdensplan udledt omkring 1,76 gigaton CO2 til atmosfæren fra naturbrande, og de økonomiske omkostninger ved skovbrandene i EU i 2022 er vurderet til omkring 15 milliarder kroner.

Derfor er det vigtigt at give brandmændene nye og forbedre værktøjer til at komme flammerne til livs. Brandmænd bruger allerede droner i dag, men primært som flyvende kameraer. Med den nye løsning tilføjes kunstig intelligens, sensorer og ny teknologi, som kan levere hurtig, operationel information. Droneløsningen vil fx automatisk kunne spotte skjulte ildlommer, som ser døde ud, men som kan flamme op igen senere, og det er meget mere ressourceeffektivt at slukke brandene, mens de stadig er små eller ulmende.

Desuden kan dronerne indsamle branddata under dårlige lysforhold, fordi de anvender termisk billeddannelse – en evne, der endnu ikke findes i nogen andre løsninger.

FIREDRAGON har netop modtaget 6,7 millioner kroner fra det EU-støttede innovationsprogram Eurostars. Næste skridt er dialog med brandmænd og beredskabsstyrelser i Danmark og Spanien, så teknologien og brugergrænsefladen opfylder deres reelle behov.