Gamle bygninger gemmer på styrke – nu skal det genbruges

Træ bliver ikke genbrugt i byggeriet, men det vil forskere fra Syddansk Universitet lave om på med nyt projekt, der undersøger styrken af træ fra nedrevne bygninger. Foreløbige resultater viser, at træet ofte er uskadt og egnet til genbrug, hvilket kan bane vej for ny lovgivning.

Foto: Colourbox

Træ fra gamle bygninger har ofte en meget høj kvalitet.

Det gælder fx spær fra rækkehuse under nedrivning i Odense, som Syddansk Universitet (SDU) lige nu er i gang med at undersøge. Her viser de foreløbige resultater, at træspærene fra de gamle bygninger nærmest er så gode som nye.

”De ligger på en styrkeklasse, der hedder C18 eller C24, som er en styrkeklasse, man ville forvente af den type træspær. Vi forventer, at det har nogenlunde samme styrke, som da det blev lagt op, og det har i hvert fald høj nok styrke til, at man ville kunne bruge det i praksis,” siger Henrik Brøner Jørgensen, der er lektor i bygningsteknik på Syddansk Universitet ifølge en pressemeddelelse fra SDU.

Spild af ressourcer

I dag er virkeligheden dog, at det gamle træ slet ikke bliver genbrugt i byggebranchen.

Om projektet

Forskere fra SDU Structures er gået sammen med Rex Skov Arkitekter, Stark, LH Hockerup, Enemærke & Petersen og Brav Rådgivende Ingeniører om at undersøge, hvordan man kan genbruge gamle træspær. Projektet er finansieret af We Build Denmark og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Træspærene kommer fra rækkehusene Åhaven, som er et alment boligprojekt lidt uden for Odense, der skal rives ned på grund af fugtproblemer.ilde: Syddansk Universitet

Og det er dårligt nyt for den grønne omstilling. Meget genbrugstræ fejler nemlig ikke noget, og forskere fra SDU Structures vil i et nyt projekt i samarbejde med private aktører derfor forsøge at reducere dette ressourcespild.

Målet er ifølge SDU, at det fremover skal være muligt at genbruge træ på baggrund af en visuel styrkevurdering. Det er ikke muligt i dag, da der mangler et statistisk grundlag at sammenligne med. Derfor kan bygherrer ikke dokumentere kvaliteten af genbrugstræ – hvilket betyder, at det slet ikke bliver genbrugt.

Men ved at teste spær fra i alt 350 rækkehuse opbygger SDU Structures nu et statistisk grundlag, der vil gøre det muligt at dokumentere styrken af genbrugte træmaterialer.

”Hvis man nu vil genbruge nogle spær fra et 1-families-hus, har man måske ikke lige 90 spær, man kan teste i et laboratorium. Her vil man kunne nøjes med nogle få tests og anvende det statistiske grundlag fra vores store datasæt til at omsætte til en bæreevne,” siger Henrik Brøner Jørgensen til SDU.

Testene af træspærene foregår i laboratoriet på SDU i Odense. Her udfører forskerne først en visuel styrkevurdering for at få en forventet styrke. Det foregår bl.a. ved at tælle og måle knaster. Herefter foretager forskerne en såkaldt destruktiv test for at måle bøjningsbæreevnen, som er et udtryk for træets reelle styrke. Til slut sammenholdes denne bøjebrudstest med den forventede, visuelle styrke –dermed fås et statistisk grundlag, som andre kan bruge til at vurdere styrken af genbrugstræ.

Baner vej for nye regler

Også byggemarkedet Stark, som er en af partnerne i projektet, mener, at den manglende viden om genbrugsmaterialernes styrke er en af de helt store udfordringer for at vende udviklingen. Det betyder ifølge byggevirksomheden, at det i mange tilfælde slet ikke er lovligt at bruge genbrugsmaterialer, fordi de per automatik bliver klassificeret som ’risikobehæftede’.

”Hvis man virkelig vil sætte skub i det her, så skal man ud at lave noget lovgivning. Og det er jo blandt andet derfor, at vi får testet de her spær, så vi kan få verificeret, at materialerne kan holde til det, man forventer,” siger Andreas Juhl, der er salgsrådgiver og bæredygtighedsambassadør hos Stark i Odense ifølge SDU.

Se alle artikler fra Magasinet Skoven