Grøn Trepart kan blive “historisk selvmål”

Sådan lyder den kontante melding fra danske Growing Trees Network, der samler private bidrag til skovrejsning. Organisationen frygter, at regeringen med den grønne trepartsaftale helt glemmer privat finansieringen i jagten på at indfri et historisk ambitiøst skovrejsningmål.

Foto: Bert Wiklund/bwfoto.dk

EU-kommissionen har allerede fremhævet behovet for privat finansiering for at nå ambitiøse skovrejsningsmål inden 2050. Alligevel medtænker den grønne trepartsaftale ikke de private aktører.

Og det er et historisk selvmål af dimensioner, lyder det fra Growing Trees Network i en pressemeddelelse

Den danske organisation, der rejser skove med private bidrag, kritiserer den grønne trepart for at se bort fra private midler som finansieringskilde til at nå målet om at rejse 250.000 ha ny skov i Danmark.

“Tilgodeses dette ikke i den endelige aftale, er der tale om et selvmål af historiske dimensioner,” siger CEO Kim Nielsen ifølge pressemeddelelsen.

Sender kapital ud af landet

Der findes allerede flere private tilskudsordninger til skovrejsning – herunder hos Growing Trees Network, som tilbyder private personer og virksomheder at bidrage til nye skove.

Men ifølge den danske organisation er der med grøn treparts tilskud på 75.5000 kr./ha risiko for, at virksomheders initiativer til skovrejsning ikke skaber flere nye skove, end der alligevel ville være blevet plantet. Og det er en vigtig nuance, lyder det.

Fænomenet kaldes additionalitet og er afgørende for bidragydere til skovrejsning, hvis de skal kunne bevise, at netop deres bidrag fører til mere ny skov.

”Additionalitet ligger til grund for at kunne udstede validerede bidragskreditter, som mange virksomhederne efterspørger,” forklarer direktør i Growing Trees Network Lars Heiselberg Vang Jensen ifølge organisationens egen pressemeddelelse.

Men når tilskudsprisen presses gevaldig i vejret som resultat af den grønne trepart, så risikerer Danmark ifølge skovrejsningsaktøren, at virksomheder i stedet vælger at støtte andre formål eller kigge udenfor landets grænser for at finde skovrejsningsprojekter, hvor kriteriet om additionalitet er opfyldt.

”Dermed kan konsekvensen af den grønne trepart blive, at mulig privat kapital sendes direkte ud af landet,” konkluderer direktør i Growing Trees Network Lars Heiselberg Vang Jensen ifølge pressemeddelelsen.

Efterspørger lige konkurrence

Ifølge Growing Trees Denmark er der dog flere løsninger på denne udfordring.

”Man kunne således overveje, at en del af de 75.500 kr., som den grønne trepart foreslår, f.eks. 30.000 kr. pr. ha, gives som en indkomstkompensation til lodsejer,” skriver den i sin pressemeddelelse.

Det er dog vigtigt, at alle lodsejere kan søge kompensation – uanset hvilken tilskudsordning de vælger, understreger organisationen. Det vil nemlig sikre lige konkurrencevilkår med eksisterende private tilskudsordninger og give lodsejer mulighed for at vælge en foretrukket ordning, lyder det.

”Alternativt kan man prioritere midlerne i den nationale tilskudsordning til skovrejsning i regi af den grønne trepart til større arealer – f.eks. over 10 – 15 ha. Dette giver mening, da de fleste private skovrejsningsprojekter i dag er på mindre arealer,” lyder et andet forslag fra Growing Trees Denmark.

Et lignende forslag har Dansk Skovforening foreslået som del af foreningens input til de igangværende politiske forhandlinger af den grønne trepartsaftale.

Og hvis regeringen tager disse løsningsforslag i betragtning i sin skovrejsningsindsats, vil det ifølge Growing Trees Network bidrage til at sikre lige konkurrence blandt alle ikke-statslige udbydere af tilskudsordninger til skovrejsning.

Derudover kan aktørens forslag skabe incitament til at rejse private midler til skovrejsning i Danmark, fordi kravet om additionalitet vil blive opfyldt, lyder det.

 

Se alle artikler fra Magasinet Skoven