Kort nyt om skov og natur – uge 43: Modstand mod naturnationalparker og politisk krav om ny lov for naturen

Skovens redaktion udvælger hver uge de vigtigste nyheder inden for skov og natur til et sammendrag. I denne uge kan du blandet andet læse om lokal modstand mod to af de kommende naturnationalparker og om det krav en ny naturlov på linje med klimaloven, som fire partier har fremsat.

Debat om nye nationalparker

Der er store protester mod den nye Naturnationalpark Tranum. 6000 personer har ifølge tv2.dk tilmeldt sig en protestgruppe på Facebook, der hedder “Ja tak til natur NEJ TAK til en indhegnet naturnationalpark i Tranum”. Desuden har et snævert flertal i Jammerbugt Kommune ifølge mediet afvist naturnationalparken i den foreslåede form, blandt andet med henvisning til den manglende lokale opbakning.

Protestgruppen har anker mod flere forhold, fx at parken hegnes ind med et totrådet kreaturhegn.

Også naboerne til Naturnationalpark Gribskov er ifølge lokalmediet sn.dk utilfredse med planerne om naturnationalparken i deres lokalområde, blandt andet på grund af det hegn, der skal omgive parken. Derfor har en gruppe lokale bl.a. inviteret til et offentligt debatmøde om generne i forbindelse med naturnationalparken.

Partier stiller krav om lov for naturen – andre afviser

SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er kommet med et klart krav til en kommende regering: deres opbakning kræver, at en lov om naturen skal være en del af et nyt regeringsgrundlag. Loven skal være inspireret af klimaloven og opstille konkrete, bindende mål for naturen.

Den nye lov for naturen skal ifølge partierne sikre, at Danmark lever op til EU’s mål om 30 procent beskyttet natur – heraf 10 procent strengt beskyttet. Derudover skal Biodiversitetsrådet have en overvågende rolle på linje med Klimarådets rolle i forhold til klimapolitikken.

Venstre og Konservative bakker ifølge Altinget op om ideén om en naturlov, men indholdet er de ikke enige i. Det er ”dyrt” og ”urealistisk” i forhold til alle de øvrige formål, det danske areal bliver brugt til, lyder det.

Måling: Vælgerne er langt mere bekymrede over klimakrisen end naturkrisen

Klimaforandringer er et af de helt store emner i valgkampen, og det er også det emne, der bekymrer flest af vælgerne, viser en meningsmåling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Her svarer fire ud af ti, at klimaforandringerne er den grønne problemstilling, der bekymrer dem mest. På andenpladsen kommer drikkevand, som 20 procent er mest bekymret omkring. Blot 8 procent er mest bekymret for naturkrisen.

Ny hjemmeside giver indsigt i danske fugle

Dansk Ornitologisk Forening har netop lanceret websitet ”Danmarks Fugle” med beskrivelser, aktuelle data og flotte billeder af mere end 300 danske fuglearter, skriver organisationen.

Her kan du fx finde svar på, hvad en rørdrum æder, hvor mursejlerne flyver hen om vinteren, hvor udbredt havørnen – og meget mere om i alt 314 fuglearter i Danmark.

Hver enkelt fugleart har sin egen side med beskrivelse, mulighed for at lytte til stemmen, billeder, fakta om fx føde, træk og levested, så der er noget at hente både for nybegynderen og nørden.

Seks etager i træ – byggetilladelse på plads i ny bydel

Fælledby, en ny træbydel på Amager, er nu klar til at igangsætte bydelens første træbyggeri, som skal blive til 79 lejeboliger fra tre til seks etager. Københavns Kommune har netop meddelt byggetilladelse til boligprojektet.

Byggeriets samlede CO2-udledning ligger under det kommende krav i den danske ordning, der træder i kraft fra og med 2023. For at leve op til ordningen må nybyggeri maksimalt udlede hvad der svarer til otte kg CO2 pr. kvadratmeter årligt i hele sin levetid.

Se alle artikler fra Magasinet Skoven