Skovrejsning: Douglasgran og popler forstærker klimaeffekt

Med sin hurtige vækst er poppel et fristende valg til klimavenlig skovrejsning, men en blanding af træarter er som regel klogere. Det skriver forstkandidat Søren Fodgaard i indlægget her på baggrund af en temadag på Falster om højproduktive træarters klimaeffekt i nye skove.

Skjørringe skovdistrikt på Nordfalster har plantet ca. 35 ha poppel. Klonen OP42 yder på gode jorde (bonitet 1) en meget høj tilvækst på 35 m3/ha/år. Foto: Søren Fodgaard

Træer optager CO2 fra atmosfæren og omdanner det til stammer, grene og rødder.

Det gælder også de produktive skovtræer, som kan lagre store mængder kulstof. Og senere, når træerne fælles, vil en del af dette træ vil blive oplagret i længere perioder i bygninger, møbler osv. Derfor bør skovrejsning være en central indsats til at reducere menneskeskabte CO2-udledninger og dermed bremse klimaændringerne

Sådan lød budskabet, da Corselitze og Lolland-Falsters Forstmandsforening havde inviteret til møde den 14. maj i år ved Skovenes Hus på Falster.

Dagens temaet var: ”Højproduktive træarter, poppel, grandis og douglasgran. Har de en fremtid i dansk skovbrug med en genvej til størst mulig kulstofbinding – eller bliver de invasive arter i kommende skovlovgivning?”.

Tre varianter

Skovbrugsforsker Anders Tærø Nielsen var en de 38 fremmødte, og han indledte dagens begivenheder med at fortælle om tre forskellige typer af skov, der er typiske for skovrejsning på god jord:

  • Løvskov med hjemmehørende træarter som bøg, eg, ær, birk. Eksempelvis bøg, hvor bonitet 1 har en tilvækst på 13 m3/ha/år.
  • Nåleskov med ikke-hjemmehørende træarter som rødgran, douglasgran, sitkagran, grandis mv. Eksempelvis douglasgran hvor bonitet 1 har en tilvækst på 20 m3/ha/år.
  • Poppel – eller nærmere bestemt den velkendte klon OP42, som laver få rodskud. På bonitet 1 yder denne poppelklon en tilvækst på 35 m3/ha/år.

Vækstforholdene varierer betydeligt rundt om i det danske landskab, og derfor vil skovrejsning i praksis ske på jorde med en ligelig fordeling mellem bonitet 1 og 3.

Tallene for tilvækst gælder totalmasse, dvs. inklusive stamme og alle grene. Hvis der laves energitræ, kan stort set alt udnyttes. Produceres der i stedet gavntræ, kan man udnytte 20-30 procent af vedmassen til varige produkter som møbler og bygningstræ – resten bliver til energi. Tabel 1 viser økonomien i de tre skovtyper.

 Gennemsnitligt årligt dækningsbidragJordværdiIntern forrentning
Bøg3.37121.9112,4 procent
Douglas6.409140.7614,6 procent
Poppel3.674129.9977,0 procent
Poppel med kævler4.8411789078,1 procent
Poppel med opkvistning8.286232.54510,5 procent  

Tabel 1. Økonomiske nøgletal for skovtyperne, kr/ha. Kilde: Anders Tærø Nielsen

Lagereffekt

Figur 1 viser de tre arters optag af CO2 over tid. Poppel har hurtig tilvækst, men kort levetid. Nåletræ har højest produktion, mens løvtræ producerer noget mindre, men har længst levetid. De mange hak på kurven er udtryk for, at der tyndes med mellemrum. Det medfører, at lageret falder lidt efter hver tynding, men i de følgende år øges vedmassen igen indtil den næste tynding.

Figur 1. Træernes optag og lagring af CO2 i stammer og grene for tre træarter med forskellig omdriftsalder: Poppel 20 år, douglasgran 80 år og bøg 100 år. Figur: Anders Tærø Nielsen

Kurven viser, at skoven optager CO2 fra atmosfæren og lagrer det i form af vedmasse. Det er skovens lagereffekt.

Med tiden opbygges desuden et trælager uden for skovene. Det sker, når der fremstilles træprodukter med lang levetid såsom møbler, gulve, bygningstræ mv. En del af dette træ vil blive genbrugt eller genanvendt en eller flere gange, og derved øges trælageret og dermed bindingen af CO2.

Substitutionseffekt

Når træ anvendes, kommer der som regel en anden effekt på banen: Substitutionseffekten.

Det træ, der høstes, kan erstatte andre materialer såsom fossilt brændsel, plastic, beton, stål, der medfører et stort energiforbrug og et stort udslip af CO2.

Der kan beregnes en substitutionsfaktor som viser hvor mange ton CO2, der spares ved at anvende 1 m3 træ sammenlignet med andre materialer:

Spær, lægter                             1,2 ton

Vinduer, døre, loft, gulv              1,6 ton

Træfibre i tøj                              2,8 ton

Emballage, møbler mv.            1-1,5 ton

El og varme fra kul                  0,93 ton

El og varme fra naturgas         0,64 ton

Gennemsnit for alle produkter     1,2 ton

Den samlede effekt af træprodukterne på CO2-udslip er vist i figur 2. Poppel er bedst med 2.600 ton/ha over 100 år, herefter følger douglasgran med 1.700 ton/ha og bøg med 1.200 ton/ha.

Figur 2. Den samlede effekt på optag og lagring af CO2 over 100 år for tre træarter. Figur: Anders Tærø Nielsen

Hvis man laver en skovrejsning med det formål at gavne klimaet mest muligt kunne man fristes til alene at vælge poppel, fordi tilvæksten er høj, og fordi den starter hurtigt. Men i praksis vil man nok vælge en blanding af træarter, fordi de har forskellig vækstrytme, hvorved der opnås en mere konstant binding af CO2.

Samtidig får nye skove andre gavnlige virkninger. De vil forøge forsyningssikkerheden for energi og træprodukter, beskytte grundvandet, give mere læ, danne ramme for friluftsliv, øge biodiversiteten samt gavne dyrevildt og dermed jagt.

18 procent af dansk udslip

I 1989 formulerede politikerne en målsætning om at fordoble det danske skovareal til ca. 25 procent. Vil man nå dette oprindelige mål, så skal der anlægges 470.000 ha ny skov. Og skal det ske inden 2050 svarer det til en årlig skovrejsningsindsats på 17.400 ha/år.

Frem mod år 2100 vil skovene med en sådan indsats kunne binde 6-8 millioner ton CO2 om året. Det svarer til en reduktion på 18 procent af de indenlandske udledninger i 2021. Se figur 3.

Figur 3. Årlig reduktion i Danmarks CO2-udledning som følge af skovrejsning med 470.000 ha inden 2050. Figur: Anders Tærø Nielsen

Efter 2100 vil virkningen af de nye skove blive mindre, fordi der er grænser for, hvor meget træ og dermed CO2, der kan lagres i skovene.

Den gavnlige virkning af de nye skove vil ændre sig med tiden. Når skoven vokser op, vil lagereffekten være den vigtigste. Med tiden vil der blive høstet træ til varige produkter som møbler og huse, og 20-30 procent af vedproduktionen vil anvendes til disse formål. Det medfører en lagereffekt som rækker 10-100 år frem i tiden – og det kan blive endnu længere, hvis træprodukterne bliver genbrugt eller genanvendt.

Lagereffekten vil aftage med årene, og så træder substitutionseffekten til, hver gang der høstes træ som kan erstatte beton, stål, plastic, energi mv. Og denne effekt vil fortsætte lige så længe, der er skov, som anvendes til forskellige formål.

Minimal udledning fra træproduktion

Råvarer som stål, beton og glas medfører store udslip af CO2 under produktionen. Skovdrift medfører dog også udslip af CO2, men det er meget små mængder. Tabel 2 viser, at anlæg og pleje af kulturen medfører et udslip på i alt 2 ton/ha.

Produktion af planter 634
Jordbearbejdning, sprøjtemidler 83
Hegn   1.305*
Anlæg af vej430
CO2-optag i planter   -444**
I alt  2.008
Tabel 2: CO2-udslip ved anlæg og pleje af kulturen, kg CO2/ha. * Hegn er en relativt stor post fordi det består af metal. ** Planterne optager lidt CO2 i planteskolen. Kilde: Anders Tærø Nielsen

Senere, når træet høstes, bruges der fossilt brændstof i skovmaskinerne. Skovning medfører et udslip på 8,4 kg CO2 / m3, og udkørsel kræver 3,2 kg CO2 / m3.

Men samlet set er der tale om meget små mængder. Et eksempel: 1 ha douglasgran kan producere 1.400 m3 træ pr. ha (svarende til ca. 700 ton tørstof). Kulturanlægget vil medføre et udslip på 2 ton CO2 /ha, og skovning og udkørsel giver et udslip på 16 ton CO2 /ha. I alt 18 ton pr. ha.

Skovens produktion har altså medført et CO2 udslip på 2,6 procent af den mængde, der er bundet i træerne. Produktionen udføres af træerne ved hjælp af energi fra sollyset og med meget små CO2-udslip.

Douglasgran på 64 år, 34 m høj. Foto: Søren Fodgaard

Vokser ikke ind i himlen

Figur 1 viser, at vedmassen i skovene falder lidt, hver gang der høstes træ. Det indhentes i løbet af nogle år, så vedmassen kommer op på et lidt højere niveau. Derpå følger den næste hugst, der nedsætter vedmassen lidt igen. Kan man så ikke opbygge et endnu større lager af CO2 ved at undlade hugst og lægge skoven urørt?

Det gælder ikke på længere sigt, for der er grænser for, hvor meget træ der kan stå i skoven. Hvis denne grænse overskrides, vil de svage træer gå ud, fordi de får for lidt lys og for lidt vand. Det viser sig ved, at kurven for den stående vedmasse flader ud efter en årrække og når et maksimum. Der produceres til stadighed vedmasse i skoven hvert år, men den samme mængde fjernes i form af udgåede træer og døde grene.

Når træer og grene falder til jorden vil de blive nedbrudt af svampe og mikroorganismer. Grene nedbrydes i løbet af få år, større stammer tager 10-20 år, men i sidste ende frigives kulstoffet som CO2.

Mængden af kulstof i en urørt skov vil derfor være konstant på sigt. Til gengæld vil man ikke have mulighed for at udnytte veddet til energi og varige produkter, og man vil ikke kunne substituere træ med CO2-belastende materialer som beton og stål.

Poppel i praksis

Figur 4. Poppel OP42 på 12 år, 19 m høj, 15 cm diameter. Foto: Søren Fodgaard

Efter indlægget fra Anders Tærø Nielsen, kørte vi ud til Skjørringe skovdistrikt på Nordfalster for især at diskutere dyrkning af poppel. Skjørringe har plantet 35 ha poppel, primært på opgivne juletræsarealer.

Figur 4 viser, at poppel på 12 år kan give en imponerende højdevækst – 1,6 m/år i gennemsnit. Der var brugt rodede stiklinger sat på 2 x 1½ m (3300 planter pr. ha), den var tyndet ved 9. år og skal nok tyndes til vinter igen. Behovet for tynding var tydeligt, når man kiggede op i kronerne. Mange træer var blevet opknebne; derved bidrog de ikke længere til produktionen og kunne skade de kraftigere træer.

Denne bevoksning var den første, der var anlagt på Skjørringe, hvor man ikke vidste ret meget om plejen. I dag ville man plante færre træer, fx 1600 pr. ha og/eller tynde noget tidligere eller stærkere.

Flere foreslog, at man ikke skal sigte på energitræ fra poppel, fordi afsætningen er usikker, men snarere satse på gavntræ til fx emballage. Det kræver en brysthøjdediameter på mindst 30 cm, gerne 40 cm – dvs. en omdrift på 25-30 år og et stamtal ved afdrift på 400. Muligheden for højere kvalitet ved opkvistning blev også luftet.

Der var enighed om, at man bør vælge lavere stamtal, tidligere og kraftigere tynding samt længere omdrift end den viste bevoksning.

Andre erfaringer

Poppel trives bedst på landbrugsjord som er velgødet og med relativt høj pH. Bregentved har 40 ha poppel som vokser godt på tidligere askemose, men knap så godt på andre jordtyper. Der blev anbefalet pH på mindst 4.

Det anbefales at plante en rodet stikling, da det er for usikkert blot at sætte en pind i jorden. Hvis der kommer græs kan mus være et alvorligt problem, og derfor er det vigtigt at renholde, så snart der er problemer.

Flere nævnte at flis af poppel bliver afvist af varmeværkerne, fordi den er for våd. Stammerne kan ikke tørre ud ved at lade træerne ligge 2-3 måneder i skoven inden flisning. I praksis vil varmeværkerne derfor blande den våde poppelflis med andre partier.

Her var der anvendt klonen OP42, der stadig anses for det sikre valg. Erfaringer med nye kloner er få, og der er risiko for sygdomme.

OP42 sætter en del rodskud og kan give en del stødskud. Der kan også komme nye skud fra grene, som er trykket ned i jorden under kørsel. Hvis man vil lade bevoksningen forynge sig selv efter afdrift bør man anvende rodskud.

Skovfoged Thyge Andersen ville gerne indbringe avnbøg eller lind som undervækst. Det blev også foreslået at indplante bøg, som kan skygge rod- eller stødskud væk.

Lolland-Falsters Forstmandsforening

Lolland-Falsters forstmandsforening er stiftet den 12. december 1868 på initiativ af skovriderne Quade, Stanley Koch og Schleppegrell m.fl. Den er dermed landets ældste forstlige forening. Foreningens formål var: ”udelukkende at fremme skovbruget og skovøkonomisk virksomhed”. 

Der afholdtes 2 diskussionsmøder årligt på Gjæstgivergården i Sakskøbing og senere ekskursioner på udvalgte distrikter. Fra 1868 til formentlig 1919 udsendtes trykte forhandlingsprotokoller til medlemmerne. Arkivalierne findes i dag på Skovbrugsmagasinet. Foreningen var åben for alle interesserede, og foreningen blev et fælles forum for skovenes funktionærer og skovejere. 

I nyere tid blev forhandlingerne afløst af ekskursioner, forsommer og sensommer. Der deltog et vigende antal lokale skovbrugere med ledsagere til ekskursionerne, der ud over forstlige emner ofte indeholdt et besøg på værtens hovedbygning m.v. ved distriktsbesøgene. 

Bestyrelsen for foreningen mener fortsat, at foreningens formål har berettigelse i dag. Derfor vil der i samarbejde med Skovens Hus Corselitze fortsat blive afholdt temadage/ekskursioner med fokus på praktisk skovdrift og skovøkonomi. 

Kilde: Poul Schreiner Hansen, Rune Rübner-Petersen og Ole Olsen

Se alle artikler fra Magasinet Skoven