Træbyggeri med rekordlavt klimaaftryk 

VELUX Gruppen har netop åbnet BoligVærkstedet – et byggeprojekt med syv prototyper, der viser, hvordan vi fremover kan bygge mere bæredygtige bygninger med et CO2-aftryk, der er tre gange lavere, end den danske standard foreskriver. Projektet viser, at vi ikke behøver at vente på fremtidens teknologi for at bygge mere bæredygtigt.

BoligVærkstedet er et byggeprojekt af bl.a. VELUX Gruppen, der skal vise, hvordan brug af fx træ kan gøre byggebranchen mere bæredygtig. Foto: VELUX Gruppen

Byggebranchen står for 37 procent af den globale CO2-udledning, og i den seneste rapport fra FN’s klimapanel står det klart, at nye løsninger med et lavere CO2-aftryk skal implementeres og skaleres – også i byggebranchen. 

Sådan skriver VELUX Gruppen om baggrunden for BoligVærkstedet – et byggeprojekt, der skal vise, at vi ikke behøver at vente på udviklingen af nye teknologier for at bygge mere bæredygtigt og nedbringe byggebranchens klimaaftryk.  

Boligværkstedet er første etape under det overordnede koncept “Levesteder” og er bygget som syv bæredygtige boliger i fuld størrelse, der ligger i en midlertidig udstilling i Jernbanebyen midt i København. Og her er træ et gennemgående materiale, som har bidraget til at holde klimaaftrykket nede.  

Der er bl.a. brugt træ som materiale både indvendigt og udvendigt i byggeriet for at nedbringe CO2-aftrykket. Foto: VELUX Gruppen

I projektet er der boliger med et CO2-aftryk på 3,8 kg/CO2/m2/år, hvilket er tre gange lavere end det nuværende danske lovkrav på 12 kg/CO2/m2/år – og til en pris, der matcher markedsprisen på et étfamiliehus eller rækkehuse i stor skala, skriver VELUX Gruppen. 

Konceptet er baseret på fem nøgleprincipper, som kan anvendes i både nye og ældre bygninger og samfund: Boliger skal være sunde, enkle, skalerbare, til at betale og skal kunne deles over tid.  

Som en del af projektet er der gennemført en komplet LCA eller Life Cycle Assesment, hvor hvert enkelt materiale og byggeteknik er nøje kortlagt i forhold til CO2-aftryk sammenlignet med tilsvarende i en typisk dansk husstand.  

”Monitoreringen og den grundige vurdering af hvert produkt, materiale og proces har været afgørende for at nå frem til de resultater, som vi kan præsentere med projektet. Det faktum, at vi har været i stand til at nå disse rekordresultater med BoligVærkstedet, er et bevis på, at vi ikke behøver at vente på fremtidige teknologier for at bygge mere bæredygtigt. Materialerne og løsningerne er her allerede – vi skal bare bruge og skalere dem. Jeg håber, at vi kan inspirere byggebranchen til at følge trop,” siger Lone Feifer, som er direktør for bæredygtigt byggeri i VELUX Gruppen, ifølge virksomheden.