Mennesker ud til at have en stærk negativ indflydelse på vilde dyrs bevægelser i naturen blot ved deres tilstedeværelse. Det viser en undersøgelse i den knap 1.600 kvadratkilometer store Glacier National Park i det nordvestlige Montana ifølge Washington State University.
Forskere fra universitetet har sammen med National Park Service fundet ud af, at når menneskelige vandrere var til stede på vandrestier i parken, ændrede 16 ud af 22 pattedyrarter inklusive rovdyr og byttedyr, hvor og hvornår de bevægede sig rundt i områderne.
Nogle arter holdt helt op med at komme i områder, de tidligere havde færdes i, mens andre brugte dem sjældnere, og andre igen ændrede deres adfærd til mere natlige aktivitet for at undgå mennesker.
“Da parken var åben for offentligheden, og der var en masse vandrere og friluftsmennesker, der brugte området, så vi en række ændringer i, hvordan dyr brugte det samme område. Det overraskende er, at der ikke er nogen anden menneskelig forstyrrelse derude, fordi Glacier er en så stærkt beskyttet nationalpark, så reaktionerne er virkelig drevet af menneskelig tilstedeværelse og menneskelig støj,” siger Daniel Thornton, som er dyrelivsøkolog ved Washington State University og seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.
Glacier National Park er hjemsted for en bred vifte af arter og har mere end tre millioner besøgende om året, og derfor står parkforvalterne ifølge forskerne over for en balancegang mellem at beskytte naturen og dyrelivet og den offentlige adgang til friluftsliv.
“Det er selvfølgelig vigtigt, at folk kan komme derud, men der kan være et niveau, hvor det begynder at blive problematisk. Yderligere forskning kan hjælpe med at få en bedre forståelse af det og hjælpe med at udvikle nogle retningslinjer og mål,” siger Daniel Thornton ifølge Washington State University.
Få arter ikke påvirket
Blandt de adskillige arter, der viste et fald i brugen af stiområder, når parken var åben, var sortbjørn, elg og hvidhalet hjort. Arterne, der mindskede deres aktiviteter i dagtimerne, talte blandt andet muldyr, sneskohare, grizzlybjørne og prærieulve.
Pumaer og få andre arter virkede fuldstændig ligeglade med menneskelig tilstedeværelse.
Forskerne havde også forventet at se en effekt, hvor menneskers tilstedeværelse får store rovdyr til at undgå et område, hvilket giver mindre rovdyr og byttearter mulighed for at bruge området oftere.
Det så de dog kun tegn på for én art, rød ræv. Rævene var mere til stede på og i nærheden af stier, når parken var åben – måske fordi deres konkurrenter prærieulvene undgik områderne, når der var mennesker.
Corona gav mulighed
Undersøgelsen af menneskers påvirkning af dyrelivet i parken var mulig på grund af coronapandemien, der i 2020 lukkede den østlige del af parken, så der kun var minimal adgang tilladt for administratorer og forskere.
Forskerne havde I forvejen sat en række kamerafælder op i nærheden af stier for at undersøge lospopulationer i Glacier National Park, og da corona ramte, blev det muligt for forskerne at tage billeder af dyreadfærden mens parken var lukket, og sammenligne dem med billeder fra 2021, da den åbnede igen.
Selvom menneskers indflydelse på dyrenes adfærd ifølge forskere er bekymrende, er der brug for yderlige forskning i, om det har betydning for dyrenes overlevelse, understreger de.