Genanvendt konstruktionstræ: Brandsikkerhed er ikke længere en barriere

Dansk Brand- og sikringsteknisk institut (DBI) har fundet frem til, at der ikke er forskel på gammelt og nyt træ, når det gælder brandsikkerheden. Dermed er vejen banet for brug af mere genbrugstræ – til gavn for en mere bæredygtig byggebranche.

Dansk Brand- og sikringsteknisk institut (DBI) har fundet frem til, at der ikke er forskel på gammelt og nyt træ, når det kommer til brandsikkerheden. Dermed er vejen banet for brug af mere genbrugstræ - til gavn for en mere bæredygtig byggebranche.

Genbrugt konstruktionstræ er lige så godt som nyt, CE-mærket træ. I hvert fald når det kommer til brandfare. 

Det viser brandtests, som det danske brandinstitut, DBI, har foretaget.  

Testen er foretaget som led i et projekt, der skal fremme brugen af genbrugsmaterialer i byggeriet – med særligt fokus på konstruktionstræ. 

Spireprojekt Upcycling Orangeri 2.0” hedder projektet, som med udgangspunkt i et 50 m2 stort orangeri skal vise, hvordan man kan bygge mere bæredygtigt. 

Og her var konstruktionstræet et kardinalpunkt at undersøge, fordi brandegenskaberne ifølge gældende regler er en begrænsende faktor for brug af genanvendt træ i større byggerier. Tidligere har man nemlig haft svært ved at dokumentere, at bærevnen i det gamle træ holder lige så godt som det nye i tilfælde af brand.

Men med de seneste resultater fra brandinstituttet ser det nu ud til at ændre sig. Og det kan få stor betydning i byggebranchen, mener Claus Langhoff, der er projektleder hos DBI: 

”Potentialet for mere bæredygtigt byggeri er enormt, hvis konstruktionstræet kan genanvendes i større byggeri og dermed i stor skala,” siger han ifølge instituttets hjemmeside 

Det er boligforeningen Plus Bolig i Aalborg, der har ønsket at bidrage til udviklingen ved at bygge et orangeri med brugte byggematerialer som beton, mursten og træ. Projektet blev finansieret af WE BUILD DENMARK, som er et samlingspunkt for hele bygge- og anlægsbranchen, og brandinstituttet DBI ledte projektet. 

Overholder europæiske standarder og gavner klimaet 

Det genanvendte konstruktionstræ viste sig i brandinstituttets test at overholde de standarder for bæreevne og holdbarhed, som den europæiske trænorm, Eurocode 5, definerer: 

”Projektet har vist, at det genanvendte konstruktionstræ har en indbrændingshastighed, som ikke er højere end 0,65 mm pr. minut. Derved ligger den inden for Eurocodes grænseværdi. Med andre ord er resultatet en god indikation af, at der brandteknisk ikke er forskel på nyt og genanvendt træ, når bæreevnen skal beregnes,” forklarer Claus Langhoff ifølge DBI.

Ifølge WE BUILD DENMARK viser de nye resultater, at brand ikke længere bør være den begrænsende faktor, hvis man vil bygge med gammelt konstruktionstræ: 

”Testene viser dermed, at det er muligt at anvende genbrugt træ, også i orangerier, hvor der stilles krav til konstruktionens brandmodstandsevne,” skriver WE BUILD DENMARK

I et orangeri må man regne med, at svage borgere som ældre eller børn vil færdes. Derfor skal en sådan bygningstype møde særlige krav til konstruktionens bæreevne i tilfælde af brand – krav, som det nu ser ud til, at det genanvendte bygningstømmer kan efterkomme. 

Og det er godt nyt for klimaet, der vil blive besparet for CO2-udledninger, hvis byggebranchen i højere grad genbruger materialer som spær, beton og mursten. Orangeriet i Aalborg har i hvert fald vist vejen i gennem ”Spireprojekt Upcycling Orangeri 2.0”, som har givet en klimagevinst på ca. 13 tons CO2 ifølge WE BUILD DENMARK.