Nye tal viser grund til optimisme for SLing Djursland

Kort før jul meldte Københavns Universitet ud, at Skovskolen alligevel ikke sætter optaget på uddannelsen til skov- og landskabsingeniør i Jylland på pause. Dog kræver det, at flere skal optages på uddannelsen til sommer. Derfor er jagten gået ind på nye SLing-studerende – og de første tal tyder på gode fremtidsudsigter for uddannelsen.

Som en del af kampagnen, der skal skaffe flere studerende til SLing Djursland, er tre af Skovskolens busser blevet folieret med billeder af skov og kronhjorte. Foto: Emma Jensen

Hvis du har bevæget dig rundt på gader og banegårde i Aarhus-området de seneste måneder, er der stor sandsynlighed for, at du er stødt på store annoncer med billeder af glade studerende i skoven.

Skovskolen har nemlig kørt en stor kampagne for uddannelsen til skov- og landskabsingeniør, som skal overbevise en ny generation af studerende om at begynde på SLing-uddannelsen efter sommerferien – især den jyske udgave på Djursland.

Fremtiden for uddannelsen til skov- og landskabsingeniør på Skovskolens afdeling i Auning har ellers været noget usikker. Først stod det i efteråret klart, at antallet af nye studerende på uddannelsen efter sommerferien var markant lavere end tidligere år, og det fik Skovskolen til at melde ud, at der skulle nye indsatser til for at rekruttere studerende og sikre uddannelsens fremtid.

Men allerede i begyndelsen af december kom så en ny melding fra Skovskolen: De ville stoppe byggeriet af nye undervisningslokaler og beboelsesbygninger på Skovskolen Djursland og samtidig sætte optaget af nye SLing-studerende på pause.

Baggrunden var, at skolen kunne konstatere, at den oprindelige business case for at etablere uddannelsen ikke længere holdt vand, sagde forstander på Skovskolen, Rasmus Kjær, dengang til Skoven.

Skovskolen har udbudt uddannelsen til skov- og landskabsingeniør ved skolens afdeling på Djursland siden sommeren 2020, men optaget er faldet de seneste to år, så der i 2022 og 2023 kun blev udfyldt hhv. 25 og 20 ud af i alt 35 studiepladser.

Ca. to uger efter beskeden om optagsstop trak Københavns Universitet dog i land.

”Efter en grundig revurdering har instituttet og SCIENCE-fakultetet besluttet at fortsætte optaget til SLing ved Skovskolen Djursland i 2024,” skrev institutleder ved IGN på Københavns Universitet, Vivian Kvist Johansen, og Skovskolens forstander, Rasmus Kjær, til Skoven kort inden jul.

Årsagen til kovendingen skulle findes i, at Skovskolen siden beslutningen om at stoppe optaget på uddannelsen havde modtaget mange henvendelser fra studerende, undervisere, erhvervsliv og samarbejdspartnere, som alle udtrykte modstand mod pauseplanerne.

Beslutningen er dog ikke ubetinget. Det kræver nemlig minimum 25 nye studerende efter sommerferien at holde liv i uddannelsen:

”Vi er nået frem til, at vi optager nye studerende på SLing-uddannelsen i Auning efter sommerferien, men det nye hold oprettes på betingelse af, at minimum 25 bliver optaget på uddannelsen. Vi sætter et minimum på, så vi ikke risikerer, at fx kun 15 kommer ind efter sommerferien, så vi viderefører et underskud flere år frem i tiden,” fortæller Rasmus Kjær.

Kampagnen, der skal lokke e studerende til den jyske SLing-uddannelse, slår på det særlige i, at en stor del af undervisningen foregår udenfor i naturen. Foto: Andreas Boe

Opgaven er derfor at sikre, at Skovskolen Djursland får rigeligt med kvalificerede ansøgere til uddannelsesstart efter sommerferien, som opfylder kravene på enten kvote 1 eller kvote 2.

Fredag den 15. marts var der ansøgningsfrist for ansøgere på kvote 2, og tallene for ansøgere til SLing-uddannelsen på Djursland giver grund til optimisme: Skovskolen har modtaget 51 ansøgninger på kvote 2 til den jyske SLing-uddannelse mod 23 sidste år. Heraf har 35 ansøgere uddannelsen som sin førsteprioritet, og det gjaldt for bare 17 ansøgere på kvote 2 i 2023.

Dermed ser fremtiden lys ud for uddannelsen allerede inden ansøgningsfristen på kvote 1 til juli.

Fokus på annoncering

Den store stigning i antallet af ansøgere på kvote 2 er formentlig ikke kommet af sig selv, men skyldes, at Skovskolen i år har fokus på massiv annoncering op til både skolens åbent husarrangementer i slutningen af februar, hvor ca. dobbelt så mange mødte op som til sidste års arrangement, og ansøgningsfristerne 15. marts og 5. juli for henholdsvis kvote 1- og kvote 2-ansøgere, fortæller Rasmus Kjær:

”Det er jo ikke, fordi vi førhen ikke har annonceret eller kommunikeret omkring studiet op mod ansøgningsfristerne, men det har tidligere været udelukkende onlineannoncering, hvor vi har forsøgt at nå ud til nogle specifikke målgrupper. Det lykkedes ikke, så nu har vi lyttet til input fra forskellige aktører, og i år samarbejder vi også med kommunikationsafdelingen på SCIENCE på KU, som er gået aktivt ind i rekrutteringen med både midler og ekspertviden,” forklarer han.

Samarbejdet er blevet til kampagnen ”Danmarks vildeste uddannelse”, hvor formålet er at udbrede kendskabet til Skovskolen og specifikt til Skovskolen Djursland til en bredere målgruppe. Udover digital annoncering på fx sociale medier indeholder kampagnen også annoncering i bybilledet på fx banegårde, og desuden er tre af Skovskolens busser blevet folieret med billeder af skov og kronhjorte.

”På den måde skal vi simpelthen have gjort opmærksom på, at der eksisterer et meget attraktivt uddannelsessted og en uddannelse, som er meget aktuel i forhold til at løse nogle af tidens største udfordringer omkring blandt andet klima og biodiversitet,” siger Rasmus Kjær.

De studerende er nøglen

Et andet meget vigtigt aktiv ift. at øge optaget på SLing-uddannelsen er de studerende:

”Vi vil fremadrettet involvere vores studerende mere i form af ung til ung-kommunikation. De har meldt sig meget aktivt på banen, også allerede i forbindelse med debatten om at pause optaget på SLing Djursland, og nu er de gået all in i kampen for at styrke rekrutteringen,” siger Rasmus Kjær.

En af dem er Andreas Boe, som er andetårsstuderende på SLing Djursland. Allerede efter sidste sommers nedslående optag på uddannelsen blev han involveret i arbejdet med at øge rekrutteringen til uddannelsen, da han sammen med andre studerende blevet ansat af Skovskolen til bl.a. at udvikle materialer om uddannelsen til elever på gymnasier og højskoler. Og efter pauseplanerne blev droppet, har de studerende kunnet genoptage rekrutteringsarbejdet rettet mod elever på fx højskoler.

Foto: Andreas Boe

”Det er den bedste reklame, at vi studerende selv viser uddannelsen frem i en lillesøster- eller lille-brorovergang, for det er jo os, der sammen skal skabe studelivet på skolen,” siger Andreas Boe og fortsætter:

”Vi har udarbejdet undervisningsmaterialer til fx gymnasier og højskoler med et lille oplæg om at nøgle træarter i vintertilstand, om Skovskolen, hvad vi bruger skoven til, hvordan vi kan passe og pleje natur, og hvorfor det er vigtigt med praksisnær uddannelse. Indtil videre (midt februar, red.) har vi været ude på fire højskoler, som har outdoor-linjer.”

Han fortæller, at de studerende fortsætter med at køre ud på højskoler og gymnasier helt frem mod ansøgningsfristen på kvote 1 i juli. Derudover har de studerende også overtaget Instagram-profilen “skovoglandskab_ku”, hvor de deler billeder fra undervisningen i skoven, som er noget af det særlige ved uddannelsen. Og Andreas Boe er ikke i tvivl om, at indsatsen vil lykkes:

”Jeg er ikke bekymret for, om vi når de 25 nye studerende. Der er gjort mange tiltag med kampagnen både på SoMe og i Aarhus og andre byer med bannerannoncer – fx er der plasteret helt til inde ved Aarhus Hovedbanegård. Og jeg kom selv ind på uddannelsen fra en højskole med outdoor-linje, så der skal vi også nok fange nogle,” siger han.

Endnu flere studerende i fremtiden

Hvorvidt Skovskolen kommer i mål med ambitionen om, at minimum 25 nye studerende begynder på SLing-uddannelsen i Djursland står først klart, når de endelige optagelsestal for uddannelserne tikker ind i august. Men allerede nu efter kvote 2-fristen tyder alt på, at Skovskolen nok skal nå det fastsatte mål på de 25 studerende.

Rasmus Kjær fortæller, at Skovskolen derefter helst skal op på minimum 30 nye studerende om året.

”Vi har ikke indgået nogen aftale med Københavns Universitet om det endnu, men vi søger om at fastholde vores nuværende kapacitet på 35 studerende, og dem skal vi gerne kunne udfylde,” siger han og tilføjer:

”Og vores tilgang er, at vi skal lykkes med det.”